van Zeemanserve tot Gouwe Tuyn

Mooie film van een kijk op Vlissingen van dan tot nu, van ‘Zeemanserve tot Gouwe Tuyn’. Soms gebeurt er iets waardoor je weer eens een andere kijk krijgt op de stad Vlissingen dan tot nu toe.

Zo’n gelegenheid deed zich voor bij het afscheid van Jan van Beekhuizen als directeur van de woningbouwcorporatie l’Escaut. Jan nam op 23 februari 2017 afscheid. Marjan van den Bos, Theo Rietveld en Hans Ringnalda maakten op verzoek van de corporatie een film, getiteld “Van Zeemanserve tot Gouwe Tuyn”. Aangestuurd door Mariet Schoenmakers, stedenstedenbouwkundige en Ronald den Broeder, ook bouwkundige en lid van de monumentencommissie wordt de blik van de kijker op inspirerende wijze naar een aantal markante plaatsen en buurten van Vlissingen geleid. Men moet dan denken aan het Keizersbolwerk, de Rooie buurt, de Engelse wijk, Pauwenburg, het Eiland en De Gouwe Tuyn, een wooncomplex in Oost-Souburg.

Het is een unieke kans om de typische karakteristiek van bijvoorbeeld het Rooie Dorp of het Eiland als het ware lijfelijk te ondergaan en het specifiek eigene van alle  bezochte stadsdelen, waaronder ook het Hofje van Quack te ervaren. Het is opvallend hoe de bewoners – om welke buurt  het nu ook gaat – het leefklimaat en hun verknochtheid aan dat deel van de stad onder woorden brengen en verklaren dat zij er nooit meer weg willen. Wat is dat toch met Vlissingen: een stad om je hart aan te geven, terwijl hij zo liefdeloos bestuurd wordt. Het ware te wensen dat een sprankje van die liefde eens oversprong op de leden van de Raad en op het door bezuinigingen geobsedeerde College.

Je realiseert je, bij het zien van het filmpje, hoe zeer een woningbouwcorporatie als l’Escaut met zijn 6500 woningen verweven is met de stad en haar geschiedenis. Jan van Beekhuizen was als directeur het gezicht van l’Escaut. Bij zijn afscheid werd hij omschreven als een no-nonsense bestuurder en als zeer sociaal mens, een directeur die vooral dacht vanuit de belangen van de huurders en die geïnteresseerd was in zijn medewerkers.

Behalve dat alles was Jan van Beekhuizen, samen met Ada van Hoof, de stuwende kracht achter Het Polderhuis, het oorlogsmuseum in Westkapelle, zijn woonplaats.

De film kwam tot stand via Rietveld Media te Middelburg. Video

Bekijk ook - Afscheid van Jan van Beekhuizen RTV Vlissingen

Commentaar schrijven

Commentaren: 0