Expositie in muZEEum 350 jaar Tocht naar Chatham

Van 2 juni tot en met 1 oktober 2017 presenteert het muZEEum de tentoonstelling 350 jaar Tocht naar Chatham. In juni 2017 wordt herdacht dat 350 jaar geleden de Tocht naar Chatham plaatsvond (The Dutch Raid/Raid on the Medway). De spectaculaire aanval op de Engelse scheepswerven en oorlogsvloot is een van de bekendste wapenfeiten van Michiel de Ruyter. De aanval leidde tot het einde van de Tweede Engels-Nederlandse oorlog.

Internationaal
Vanaf juni vinden er in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland diverse activiteiten en tentoonstellingen plaats die aandacht geven aan deze historische gebeurtenis. Het muZEEum heeft zitting in de Nederlands-Engelse projectgroep die de activiteiten afstemt. De coördinatie van de projectgroep is in handen van het Rijksmuseum.

Naar aanleiding van het Chathamproject zijn gesprekken opgestart met het Rijksmuseum om het bruikleenverkeer te intensiveren. Met meer De Ruyter objecten uit het Rijksmuseum wordt het aanbod van het muZEEum nog interessanter.

Expositie 350 jaar Tocht naar Chatham
Van 8 juni tot en met 1 oktober 2017 presenteert het muZEEum de tentoonstelling 350 jaar Tocht naar Chatham in de Pakhuizen. In de expositie zijn onder meer scheepsmodellen te zien van de Zeven Provinciën (hetzelfde model had een rol in de speelfilm Michiel de Ruyter) en de Walcheren. Daarnaast wordt doorlopend een animatiefilm getoond, waarin de ‘slag’ aan de hand van een schilderij in het Rijksmuseum te volgen. Deze film werd gemaakt in opdracht van het Vaderlandsch Fonds ter Aanmoediging van ’s-Lands Zeedienst. Er zijn diverse reproducties te zien van schilderijen uit het Rijksmuseum. Verder vertonen we visuals van de nieuwe strip over de Tocht, de spiegels van de Royal Charles en de Zeven Provinciën. De expositie wordt aangevuld met enkele reproducties van zeeslagen die verband houden met Chatham. Deze zijn van de hand van Jan de Quelery.

Interactief
Tijdens de expositie zijn er interactieve spellen te spelen zoals het Chatham-kwartet waarin alle hoofdrolspelers terugkomen. Een journaal van De Ruyter en de Chathambrief aan Evertsen worden uitgelegd aan de hand van het handschrift van De Ruyter. In het weekend van 17 en 18 juni zijn er speciale rondleidingen door Chatham-kenner Arthur Scheijde, die de tentoonstelling mede heeft samengesteld. Op andere dagen verzorgt het muZEEum aangepaste stadswandelingen en rondleidingen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0