Uitreiking eerste exemplaar boek over de MS Kungsholm

Dinsdagavond vond in het onlangs fraai gerestaureerde kantoorgebouw van De Schelde (tegenwoordig Damen Schelde Naval Shipbuilding) aan De Willem Ruysstraat 99 in Vlissingen, de boekpresentatie/lezing plaats over de MS Kungsholm van Dr. Nico Guns.

Bekend van zijn boeken over de bij de Schelde gebouwde Willem Ruys van de Rotterdamse Lloyd, hij heeft zich dan ook grondig verdiept in de geschiedenis van de bouw van de MS Kungsholm ook wel de Witte Reus van Vlissingen genoemd. Het cruiseschip werd in 1953 gebouwd bij de werf van de Schelde in Vlissingen. Het eerste exemplaar van het boek over de MS Kungsholm werd uitgereikt aan Kolonel Dekker.

De witte reus van Vlissingen
Nog zeer veel mensen op Walcheren en met name in Vlissingen weten nog hoe begin jaren 50 van de twintigste eeuw “De Witte Reus” bij De Schelde werd gebouwd en jarenlang hoog boven de huizen van de stad uitstak. Het was een grote feestdag toen het casco (bouwnummer 273) te water ging en van toen af aan Kungsholm heette.

Cruiseschip
Het schip de MS Kungsholm was een oceaanstomer die in Vlissingen gebouwd werd in opdracht van de Swedish American Line. Later voer het schip voor een andere maatschappij als de MS Europa en nog later als de MS Columbus. Het schip zonk in 1984 in de haven van het Spaanse Cadiz nadat het in aanvaring was gekomen met een golfbreker. Het is een jaar later gesloopt in Barcelona.

De lezing werd georganiseerd in samenwerking met het Museum Scheldewerf “de Oude Verbandkamer”.

Video

Video's MS Kungsholm (archiefbeelden) via Youtube

Reactie schrijven

Commentaren: 0