Politie ruilt Volkswagen Touran in voor Mercedes

De witte Volkswagens Touran met blauwe en oranje strepen zijn binnenkort verleden tijd. De politie verruilt na tien jaar de Volkswagens voor Mercedes. Er zijn alvast 2300 nieuwe voertuigen besteld die straks het straatbeeld zullen gaan sieren.

Afgelopen tijd is de politie op zoek geweest naar een nieuwe fabrikant voor de dienstwagens. Onder andere Opel, BMW, Mini, en Peugeot kwamen in aanmerking voor de opdracht. Ze konden daarmee een paar honderd miljoen euro mee binnen slepen. Mercedes gaat de komende jaren de politie voorzien van de zogenoemde opvallende politieauto's- en busjes. Het merk heeft de eerste twee 'kavels' gegund gekregen. Het betreft een voorlopige gunning, er kan nog bezwaar worden gemaakt.

Uitstraling
Voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) Jan Struijs is blij dat de keuze op Mercedes is gevallen. „Met deze wagens kun je voor de dag komen en boezem je respect in. De uitstraling is natuurlijk heel anders dan dat je met een Mini voor komt rijden. Het is ook het psychologische effect dat je teweegbrengt als je in een Mercedes zit”.

Dat is trouwens niet het belangrijkste, dat is namelijk de functionaliteit volgens Struijs. „We hebben met een aantal merken proef gereden en de B-klasse scoort uitstekend. Hij is wendbaar, snel, robuust en betrouwbaar. Natuurlijk is de praktijk weerbarstig, maar ik verwacht niet dat er ineens vreemde zaken aan het licht komen als de Mercedes definitief in gebruik wordt genomen.” Struijs was van de rijprestaties van de Volkswagen Tourans, waar agenten nu nog in rijden, niet onder de indruk. Pijn doet het afscheid nemen dan ook niet.

Vakbond blij
Bij de Nederlandse Politiebond wordt blij gereageerd op de komst van de Mercedessen. "We horen van politiemensen terug dat ze de auto als verlengstuk zien van het uniform", zegt voorzitter Jan Struijs. "Snel, robuust en wendbaar." Nu rijdt de politie nog in de Volkswagen Touran. "Hij is wel wat ruimer, maar niet zo wendbaar als de Mercedessen", zegt Struijs. "En de uitstraling is ook wel wat minder dan een Mercedes."