Tocht naar Chatham vertrek uit Vlissingen 13 juni

Dinsdagochtend 13 juni vertrekken zo’n 90 zeiljachten vanuit de 1e Binnenhaven in Vlissingen voor een oversteek naar het Engelse Chatham.

Ze gaan de roemruchte Tocht naar Chatham herdenken die Michiel de Ruyter 350 jaar geleden ondernam. Dit keer vanuit zijn geboorteplaats Vlissingen. De jachten zullen tussen 08.30 en 12.00 uur de haven verlaten.

Maandagmiddag 12 juni zullen de eerste zeiljachten arriveren in de 1e Binnenhaven. De groep zeilers wordt rond 15.30 uur ontvangen in de Marinierskazerne door burgemeester Van den Tillaar. Na dit ontvangst krijgen de zeilers de laatste instructies en kunnen ze genieten van een warme maaltijd.

Uitzwaaien vanaf de sluis
Dinsdagochtend vertrekken de zeiljachten tussen 08.30 en 12.00 uur. Dit zal een spectaculair gezicht zijn. De deelnemende jachten moeten namelijk allemaal eerst door de sluis om de zee op te gaan. Omdat niet alle boten tegelijkertijd de sluis kunnen passeren, zullen er de hele ochtend jachten geschut worden. Vanaf de sluis kunnen de deelnemers worden uitgezwaaid voordat ze de Westerschelde uitzeilen en aan de oversteek van de Noordzee beginnen. Naar verwachting komen de zeilers de volgende dag aan in Engeland.

Deelnemers
Er doen bijzondere jachten mee aan de tocht, zoals de ‘Flyer One’ van Gerard Schootstra (winnaar van de voormalige Whitbread Round the World Race met zeiler Conny van Rietschoten) en de ‘Live Your Dream’ van Olaf Oosterma (oprichter van de Live Your Dream Foundation). Dit zeiljacht wordt mede bemand door chronisch zieke jongeren. Onder de circa 90 zeiljachten is ook een jacht uit Vlissingen, bemand door Hans Robbers, David Robbers en Ferry Kramer. Dit jacht is te herkennen aan de vlag van Vlissingen.

Herdenking
Het is dit jaar 350 jaar geleden dat Michiel de Ruyter de Tocht naar Chatham ondernam, de Engelse vloot een flinke slag toebracht en daarmee het einde van de Tweede Engelse Oorlog wist te bespoedigen. Reden voor de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers om deze zeiltocht te organiseren. Wel met vriendelijke bedoelingen. Dit keer worden de zeiljachten door de Engelsen verwacht. Er staat de zeilers een feestelijk herdenkingsprogramma te wachten met als hoogtepunt het spektakelstuk ‘Medway in Flames’ op zaterdag 17 juni. Daarna keren de zeilers weer terug naar hun thuishavens of vervolgen zij hun tocht langs de Engelse kust.

Bron: Vlissingen.nl