Docenten in het basisonderwijs gaan staken

Het is 5 voor twaalf en het basisonderwijs gaat ons aan het hart, en daarom betere salarissen èn minder werkdruk meld de site poinactie.nl. Docenten in het basisonderwijs gaan staken voor meer salaris en een lagere werkdruk. Leraar Thijs Roovers van de belangengroep 'PO in Actie' heeft dat aangekondigd in het programma Jinek op NPO1. Op 27 juni gooien ze de schooldeuren het eerste uur dicht om actie te voeren in Den Haag. De komende weken is er een petitie waarin de leraren ouders vragen ze te steunen.
Foto: AD

Formatie/geen vertrouwen in Dekker
Onlangs zegde de belangengroep, die zegt te spreken namens 40.000 van de 120.000 leraren in het basisonderwijs, in een open brief het vertrouwen op in demissionair staatssecretaris Dekker. Dekker zegt dat het vanwege de formatie niet mogelijk is nu extra geld te beloven voor de leraren. Het personeelstekort groeit binnen acht jaar naar 10.000 arbeidsplaatsen als er geen maatregelen worden genomen, erkent ook Dekker. Steeds meer klassen worden naar huis gestuurd, omdat er geen juf of meester meer is. In Nijmegen riep een school onlangs ouders met een onderwijsbevoegdheid op voor de klas te gaan staan.

Petitie
Op 27 juni wordt de petitie aangeboden aan premier Rutte. Niet aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, omdat de actiegroep in hem geen vertrouwen meer heeft. Voor het aanbieden van de petitie gaan één leraar en een ouder van elke school die is aangesloten naar Den Haag.

Minder les
Leerlingen op sommige scholen krijgen 27 juni een uur minder les. Leraren leggen die dag een uur het werk neer, om de hoge werkdruk aan te kaarten. De actie is een initiatief van PO in Actie.

Die groep lanceert vandaag een petitie voor ouders. "We hebben van alles geprobeerd in onze strijd voor meer salaris en minder werkdruk", zegt de groep. "Dit is inmiddels geen onderwijsprobleem meer, maar een maatschappelijk probleem."

PO actie
PO in Actie is een groep van 37.000 leerkrachten uit het primair onderwijs. Ze willen meer salaris en minder werkdruk. De groep zegt dat het salaris van docenten in het voortgezet onderwijs veel hoger ligt, terwijl de functie-eisen hetzelfde zijn. Om werkdruk te verminderen

Lees ook - Primair onderwijs verdient meer!