Grootste containerschip passeert de rede van Vlissingen

Rond 04.30 uur vrijdagmorgen arriveerde de Madrid Maersk op de rede van Vlissingen. Het schip verliet rond 20.00 uur (donderdagavond) de haven van Felixtowe (UK) om vervolgens koers te zetten naar de haven van Antwerpen.

Na de loodswissel op de rede van Vlissingen om 05.10 uur hervatte het grootste containerschip ter wereld (momenteel) zijn reis verder naar de haven van Antwerpen.
De Madrid Maersk heeft een lengte van 399 meter en is 58 meter breed en een laadvermogen van 210019 TEU (afkorting staat voor Twenty Foot Equivalent) en kan 20.568 containers vervoeren.

In de loop der jaren zijn de containerschepen steeds groter geworden en kunnen ze steeds meer containers meenemen. In 2015 voer het toenmalige grootste containerschip, de MSC ZOE, over de Westerschelde. Dit schip kon 19.224 zeecontainers vervoeren.

Video aankomst op de rede van Vlissingen

Vertrek van uit de haven van Felixtowe UK


Lees ook

Antwerpen ontvangt grootste containerschip (VRT)

Gigantische Madrid Maersk aangekomen in Antwerpse haven (Gazet van Antwerpen)

Latest ‘World’s Largest Containership’ Delivered to Maersk Line


Deurganckdok Antwerpen
Donderdagavond vertrok het schip vanuit de Engelse havenstad Felixtowe. Omstreeks 2.30 uur startte de opvaart vanop de Noordzee, ter hoogte van zandbank de Wandelaar. Om 8.00 uur was het schip aan de scherpe bocht van Bath en omstreeks 9.00 uur bereikte het het Deurganckdok.

Vrijdagmiddag werd de kapitein van de Madrid Maersk onthaald op de terminal zelf. Daarbij maakten onder meer minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en de burgemeesters van Antwerpen, Beveren en Zwijndrecht hun opwachting, samen met Karsten Kildahl, de Europese topman van Maersk Line. Nadien ging een beperkte delegatie aan boord voor een bezoek aan het schip. Er werden vanuit de haven geschenken uitgewisseld met de kapitein en zijn bemanning.

Hele operatie
Het schip werd de Schelde opgeleid door vier sleepboten. Volgens het Havenbedrijf Antwerpen is de hele opvaart goed verlopen. In Antwerpen zal de Madrid Maersk 3.000 containers lossen en er 4.000 laden. De zeereus zou voorlopig zondagmiddag opnieuw vertrekken. Nog nooit heeft de Haven van Antwerpen zo'n groot containerschip verwelkomd. De Madrid Maersk, kan maar liefst 20.000 containers dragen. In Antwerpen zullen er 3.000 containers gelost worden en 4.000 opgeladen. Maar liefst 2.300 mensen (loodsen, vrachtwagenchauffeurs ) zijn nodig om de hele operatie in goede handen te leiden.

Reactie schrijven

Commentaren: 0