Vestiging Bibliotheek Vlissingen in CineCity officieel bekrachtigd

Donderdagmiddag 29 juni is het voortbestaan van de Bibliotheek Vlissingen officieel bevestigd door het ondertekenen van drie contracten: de transitie- en de dienstverleningsovereenkomst tussen ZB en de gemeente Vlissingen en de huurovereenkomst tussen ZB en CineCity.

Op deze officiële bijeenkomst waren verschillende sleutelfiguren aanwezig: Josephine Elliott, wethouder Gemeente Vlissingen, Perry Moree, directeur ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland en Ad Weststrate, directeur CineCity. RTV Vlissingen maakte van deze informatie middag een volledig verslag (video).

Bouwtekeningen en presentatie
De bouwtekeningen werden deze middag via een presentatie toegelicht, waarbij tevens een sfeerschets werd gegeven van de nieuwe inrichting. Ook werden de mogelijkheden qua dienstverlening toegelicht. De bedoeling is dat er in de toekomst een plaats ontstaat waar naast het lenen van een boek ook activiteiten plaatsvinden met betrekking tot literatuur, boekverfilmingen en educatieve evenementen. Bezoekers kunnen in de nieuwe vestiging van de Bibliotheek Vlissingen in alle rust plaatsnemen op een van de vele zit- en relaxplekken en onder het genot van een kop koffie van het Cine Café genieten van een tijdschrift of boek.

Bibliotheekvoorziening uit besteed
Het college van Vlissingen heeft op 6 juni definitief besloten de exploitatie van de bibliotheekvoorziening per 1 juli 2017 uit te besteden aan de stichting ZB|Planbureau en Bibliotheek van Zeeland (ZB). De Vlissingse bibliotheek gaat met de helft van het personeel verder in het pand van bioscoop CineCity, de vestiging in Oost-Souburg wordt een uitleenpunt. De beide bibliotheken sluiten met ingang van maandag 17 juli 2017 de deuren. 

Overname
De overname van de Vlissingse bibliotheek door ZB komt voort uit een ingrijpende bezuiniging waartoe de raad in 2014 besloot. Het gaat om een bezuinigingsopdracht waarbij de subsidie met ruim 1,1 miljoen euro terug moet worden gebracht van 1.662.000 euro per 1 januari 2015 naar 563.000 euro in 2019. Het Taalhuis behoudt een plek in de nieuwe vestiging en ZB blijft de activiteiten op het gebied van onderwijsachterstandenbeleid en mediawijsheid faciliteren,’ zo stelt de gemeente Vlissingen.

Openingstijden en onderzoek
Trivo Marjanovic stelde namens RTV Vlissingen de volgende vraag aan Esther van den Bosch (projectleider Vlissingen namens ZB/Planbureau en Bibliotheek van Zeeland), wat zijn de openingstijden? De nieuwe bibliotheek is open van 10.00 tot 20.00 uur open, maar medewerkers zijn er pas vanaf 14.00 uur, we willen aansluiten bij de bezoekersstromen van de bioscoop", aldus Esther van den Bosch. De Bibliotheek zal ook op zondagen open zijn voor leden en bezoekers. Ook komt er korte termijn een onderzoek naar alle leden van de Bibliotheek om de mening te vragen over de openingstijden etc en wanneer wilt u nu naar de Bibliotheek. De verwachting is dat ZB| Bibliotheek Vlissingen begin september haar deuren opent tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Vul hier de enquête in

Beluister het volledige verslag - Geluidsbestand via RTV Vlissingen SoundCloud