Museumschip Hr.Ms. Mercuur meert in augustus af aan de Houtkade

Als alles volgens plan verloopt ligt de Hr.Ms. Mercuur in medio augustus 2017 aan de Houtkade nabij in het Dok van Perry. Het voormalige torpedowerkschip zal, net als voorheen in Scheveningen, dienst gaan doen als museumschip.

Voor het zo ver is heeft het wel een grondige opknapbeurt nodig en moet er nog wat asbestsanering worden gedaan. Momenteel ligt het schip bij Damen Shiprepair, waar het naartoe is gebracht voor de sanering. De Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen (SMEV)wil het schip behouden en het uiteindelijk afmeren in het Dok van Perry. De Gemeente Vlissingen is inmiddels akkoord met de komst van het schip en Defensie heeft zich bereid verklaard om het schip na de sanering over te dragen aan de SMEV. Orionis Walcheren heeft zich bereid verklaard het project, als partner, te ondersteunen. Ook is er contact met het muZEEum, de Zonnetrein, de Verbandkamer en Damen Shipyards om samen te werken aan dit project.

Vrijwilligers
De Stichting hoopt nog een flink aantal vrijwilligers te interesseren om t.z.t. te helpen met de exploitatie en de herinrichting van het schip. Voor het zo ver is, heeft het wel een grondige opknapbeurt nodig en moet er nog wat asbestsanering worden gedaan. Het schip ligt momenteel in de Sloehaven in Vlissingen-Oost.

Geschiedenis
Het voormalige torpedowerkschip ex Hr.Ms.Mercuur is van oorsprong de Oceaan Mijnenveger Hr.Ms. Onverschrokken. Het schip is gebouwd in de Verenigde Staten van Amerika als eenheid van de (nonmagnetic) Aggressive Class houten oceaan mijnenvegers met nummer MSO 483. Van dit type werden er meer dan 80 gebouwd en de Mercuur is het laatst overgebleven, vrijwel complete, schip van die klasse. Diverse kleinere werven in de VS kregen de opdracht om een aantal eenheden van deze klasse te bouwen, om zo snel mogelijk voldoende eenheden beschikbaar te krijgen voor de mijnenbestrijding tijdens de Koreaanse Oorlog. MSO 483 werd gebouwd op de werf van Peterson Builders, Sturgeon Bay, Wisconsin, aan de Grote Meren in 1953-1954 en op 22 juli 1954 overgedragen aan Nederland in het kader van de Mutual Defense Assistance Program. Na aankomst in Nederland kreeg het schip de registratie M886. Dit werd in 1965 gewijzigd in A856 bij de rolwisseling naar escorteschip.

Lees meer- Geschiedenis

Archiefbeelden Mercuur (video)

Website - Museumschip Mercuur

Reactie schrijven

Commentaren: 0