Zorgpremie gaat in 2018 weer omhoog door tegenvaller

Alsof de gemiddelde Nederlander nog niet meer dan genoeg geld kwijt is aan gezondheidszorg gaan de kosten volgend jaar gewoon weer omhoog met € 30.

Dat maakte topman Chris Oomen van verzekeraar DSW bekend bij Radio 1. “De inkomsten uit het zorgverzekeringsfonds zijn in 2016 lager uitgevallen.
Foto: ANP
Dat heeft geleid tot een tegenvaller van 400 miljoen euro. Die zal gecompenseerd moeten worden in de premie, want onze reserves dalen hierdoor en we kunnen onze premies daarom niet laag houden”, aldus Oomen. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt dat de verzekeraars meer uit hun reserves hadden moeten halen om de premie laag te houden. Ook de Consumentenbond vindt dat de verzekeraars hun reserves wel erg hoog houden, meldt de Telegraaf.

Stijging zorgpremie
In 2016 steeg de zorgpremie met € 84 en ging ook het eigen risico omhoog, en in 2017 een gemiddelde stijging van € 42. Zorgverzekeringen zijn miljardenbedrijven, dat geld is ze gegund mits ze natuurlijk goed werk verrichten. Maar gezien het feit dat je in Nederland verplicht bent een zorgverzekering te hebben, is het ook fair dat wij burgers daarvoor tenminste een beetje behoorlijk bestuur terugverwachten.

Verlies
CZ heeft vorig jaar een omzet geboekt van bijna 9 miljard euro. Dat is heel veel geld, echter boekte de zorgverzekeraar onder de streep een verlies van 15 miljoen euro. In het jaarverslag van CZ staat dat een verlies op de zorgverzekeringen was te verwachten. De verzekeraar zet daarom jaarlijks een deel van haar reserves in om de stijging van de premie enigszins te drukken.

Reserves
Dit doen naast CZ ook de andere grote verzekeraars in Nederland. Echter raakt dit potje een keer op en zal er niet meer jaarlijks zoveel geld terug gepompt kunnen worden om de zorgverzekering goedkoop te houden. De noodzaak lijkt er daarom om de premie in 2018 weer verder omhoog te krikken. Dat zal niet alleen voor CZ gelden, maar ook voor de andere ‘grote jongens’ als: Achmea, VGZ en Menzis.

Compensatie
De verhoging van de zorgpremie volgend jaar zal vermoedelijk weer grotendeels worden gecompenseerd met een hogere zorgtoeslag. Echter geldt deze ‘compensatie’ alleen voor de lage inkomensgroepen in Nederland.

Over de overige wijzigingen en samenstelling van de zorgverzekering in 2018 is op dit moment nog maar weinig bekend.

Website - Zorgwijzer

Reactie schrijven

Berichten: 0