Protestlied voor behoud poppodium De Piek

Donderdagmiddag is het protestlied ‘Vlissingen huilt’ opgenomen in een studio en om 17.00 uur werd dit ten gehore gebracht voor de deur van het pand van de Piek aan de Hellebardierstraat in Vlissingen. Het nummer is opgenomen bij Peter Provoost en Jos Houtzager en Jaap van Boven schreven de tekst voor het protestlied. Met medewerking van Hans van der Werf (accordeon), Jack van der Steen (bas) en Sylvia Swarts (zang). "Vlissingen huilt, want weg gaat de piek", zo klonk het refrein van het protestlied dat een groep muzikanten donderdagmiddag ten gehore bracht. De pers/media was ook ruim vertegenwoordigd deze middag om het protest te verslaan.

Vanaf september 2017 wil de gemeente Vlissingen de huur stopzetten voor poppodium de Piek in Vlissingen. Als er niets gebeurt dan gaat De Piek verdwijnen. Vlissingse muzikanten vinden dat dit niet mag gebeuren. En daarom hebben ze zich verenigd in het project ‘Zwarte Piek’ en hebben ze een cover gemaakt van ‘Zwarte Riet’ - ‘Amsterdam huilt’. Al sinds de jaren 70 is De Piek voor vele Vlissingers en omstreken een begrip. De Piek is sinds de laatste jaren onderdeel van de Stichting voor Kunst & Cultuur Vlissingen, beter bekend als 'De Cultuurwerf'.
 
Geschiedenis
In de zomer van 1970 startte De Piek met een jeugdhotel. Jonge vakantiegangers zonder geld voor hotel of pension konden voor een gulden (een piek) onderdak krijgen en hoefden ze niet clandestien op het strand te overnachten. Om uitbreiding van de activiteiten mogelijk te maken verhuist De Piek in 1972 naar de Hellebardierstaat waar het de beschikking kreeg over de ruimte van het voormalig Katholiek Militair Tehuis. Voor concerten was in de oude school geen ruimte, deze werden georganiseerd in de jeugdherberg, ook in de Hellebardierstraat. Op de nieuwe locatie is een danszaal aanwezig, voorzien van een antieke parketvloer, waardoor vanaf die tijd alles onder één dak kon plaatsvinden. Het centrum werd lange tijd geleid door Ellen Gellman en Han Roose. In 2015 wordt Erik van der Meer, sinds 2008 betrokken als vrijwilliger, de nieuwe beheerder.

Video

Petitie de Piek moet blijven!

Reactie schrijven

Commentaren: 0