Hr.Ms. Mercuur aangekomen in Dokhaven

Het museumschip de Hr.Ms.Mercuur is vanmorgen 25 augustus rond 10.00 uur aangekomen in de Dokhaven in Vlissingen, en ligt nu aan de Houtkade naast het Dok van Perry.

Het schip werd vanaf Damen Shiprepair in Vlissingen-Oost versleept door 2 sleepboten naar haar voorlopige ligplaats aan de Houtkade. De Koningsbrug was hierbij tussen 09.00 en 10.00 uur enige tijd gestremd zijn voor doorgaand verkeer. Het voormalige torpedowerkschip zal, net als voorheen in Scheveningen en kort in Amsterdam, dienst gaan doen als museumschip in Vlissingen. Het schip heeft een grondige opknapbeurt gehad en ontdaan van asbest bij Damen Shiprepair in Vlissingen-Oost. De Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen (SMEV) wil het schip behouden en het uiteindelijk afmeren in het Dok van Perry. Maar dat kan op korte termijn vanwege belastingtechnische redenen nog niet. Het museumschip zal de komende 1á 2 jaar afgemeerd liggen aan de Houtkade waar een voorziening zal worden gemaakt voor bekabeling, waterafvoer en sanitair aan te leggen.

Vrijwilligers
De Stichting hoopt nog een flink aantal vrijwilligers te interesseren om t.z.t. te helpen met de exploitatie en de herinrichting van het schip. Ook is er contact met het muZEEum, de Zonnetrein, de Verbandkamer en Damen Shipyards om samen te werken aan dit project. Orionis Walcheren heeft zich bereid verklaard het project, als partner te ondersteunen.

Overdracht 1 september
De ceremoniële overdracht van het museumschip is op vrijdag 1 september 2017. Reünisten Matrozen Kapel zorgen voor muzikale ondersteuning en een spitfire begeleidt het schip deze dag. Met de overdracht komt er een einde aan de omzwervingen die de Mercuur heeft gemaakt de afgelopen jaren.

Geschiedenis
Het voormalige torpedowerkschip ex Hr.Ms.Mercuur is van oorsprong de Oceaan Mijnenveger Hr.Ms. onverschrokken. Het schip is gebouwd in de Verenigde Staten van Amerika als eenheid van de (nonmagnetic) Aggressive Class houten oceaan mijnenvegers met nummer MSO 483. Van dit type werden er meer dan 80 gebouwd en de Mercuur is het laatst overgebleven, vrijwel complete, schip van die klasse. Diverse kleinere werven in de VS kregen de opdracht om een aantal eenheden van deze klasse te bouwen, om zo snel mogelijk voldoende eenheden beschikbaar te krijgen voor de mijnenbestrijding tijdens de Koreaanse Oorlog. MSO 483 werd gebouwd op de werf van Peterson Builders, Sturgeon Bay, Wisconsin, aan de Grote Meren in 1953-1954 en op 22 juli 1954 overgedragen aan Nederland in het kader van de Mutual Defense Assistance Program.

Lees meer...