Kosten levensonderhoud stijgen weer dankzij nieuw kabinet

De vier formatterende partijen willen het lage btw-tarief verhogen van 6 naar 8 procent melden diverse bronnen.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zouden de inkomsten willen gebruiken om de verlanglijstjes van de formerende partijen te bekostigen. Het bedrijfsleven uit nu al zijn zorgen. Met name in de grensregio’s kan de verhoging funest zijn voor ondernemers, omdat zij moeten concurreren met bedrijven uit buurlanden. Onder het lage tarief vallen onder meer voedingsmiddelen (supermarkten), water, geneesmiddelen en boeken. Ook naar de kapper, gebruik maken van personenvervoer en je fiets laten maken zou dan een stuk duurder worden.

Economische crisis
In 2012 werd het hoge btw-tarief al verhoogd. Dat was destijds een maatregel om de economische crisis te doorstaan. Het tarief ging toen van 19 naar 21 procent. Het hoge tarief geldt op luxe producten als computers en televisies, maar ook op bijvoorbeeld gas en elektra.

Zuivelproducten gestegen
De prijzen van voedsel zijn het afgelopen jaar met 3,3 procent gestegen, ruim dubbel zo hard als de inflatie. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceert. De gemiddelde prijsstijging van alle goederen en diensten was in die periode 1,3 procent. Met name zuivelproducten zijn duurder geworden: het CBS spreekt van 'de grootste prijsstijging van zuivel in bijna 10 jaar tijd'.

Zorgen Bedrijfsleven
Het bedrijfsleven maakt zich zorgen om een mogelijke stijging van het btw-tarief, onder andere kleine ondernemers vrezen veel inkomstenverlies bij een daadwerkelijke invoer van deze plannen. Het Centraal Planbureau berekent sinds vrijdag of de voorstellen bewerkstelligd kunnen worden.
 
Lage btw tarief verhogen
De formerende partijen van het nieuwe kabinet overwegen om het lage btw-tarief te verhogen. Het lage-btw tarief van 6% wordt gehanteerd voor levensmiddelen zoals voedsel en medicatie, ook kappers en schoonmaakdiensten vallen onder dit tarief. De vier formatiepartijen bestaande uit; VVD, CDA, CU en D66 willen het tarief verhogen om lasten elders te verlagen. Het binnen geharkte geld zou zo de mogelijke inkomstenbelastingverlaging en mogelijke terugkeer van de basisbeurs kunnen compenseren. Of deze ideeën werkelijk ingevoerd gaan worden is niet bekend.

Video WNL

Lees ook:
Nibud: Koopkracht blijft nagenoeg gelijk in 2018

’Stijging koopkracht nauwelijks te merken’

Voedselprijzen stijgen, met name zuivelproducten zijn veel duurder geworden

Consumentenprijzen augustus gemiddeld 1,4 procent hoger

Reactie schrijven

Commentaren: 0