Eigen risico niet omhoog

Het eigen risico voor de zorg blijft volgend jaar 385 euro en gaat dus niet omhoog naar 400 euro zoals in de begroting stond op Prinsjesdag.

Dat heeft informateur Zalm bekendgemaakt namens de formerende partijen VVD, CDA, D66 en CU. "Ik denk dat het mensen grote rust geeft", zegt CDA-leider Buma na afloop van de formatiebesprekingen. De zorgpremie gaat per 2018 mogelijk nog verder omhoog dan de minimale stijging die Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW vorige week voorspiegelde. Dat zegt zorgverzekeringsexpert Rob Adolfsen. Volgens hem stijgt de premie niet met 30 euro, maar met ten minste 70 euro, ofwel 5 euro per maand. Het terugdraaien van de verhoging van 15 euro wordt betaald uit een verhoging van de ziektekostenpremies voor iedereen. Volgens minister Schippers kost dat iedereen 10 euro extra premie per jaar.

Dat tientje komt bovenop de reguliere stijging die verzekeraars naar verwachting later dit jaar bekend zullen maken. Het kabinet maakte gisteren bekend dat de zorgpremie volgend jaar met naar verwachting 70 euro stijgt. Daar komt het tientje dus bovenop.

Sigaar uit eigen doos
Dit is zo een sigaar uit eigen doos. De zorgpremie gaat voor iedereen met een tientje omhoog, dus ook voor de mensen die hun zorg helemaal niet aanspreken.” Een grof schandaal natuurlijk. Je betaalt immers ook een hogere premie als je helemaal niet ziek bent en dus geen zorgkosten veroorzaakt. “Er wordt vaak gesproken over een boete op ziek zijn, maar dit is bijna een boete op gezond zijn.”

Huisarts
De huisarts valt er buiten, maar voor een ziekenhuisbezoek is al snel een groot deel van het eigen risico opgesoupeerd. Naast het eigen risico moeten mensen soms ook nog een eigen bijdrage betalen, bijvoorbeeld voor geneesmiddelen, hulpmiddelen of huishoudelijke hulp. Deze bijdrage kan voor chronisch zieken en gehandicapten flink oplopen. De lage inkomens worden hiervoor wel gecompenseerd door de zorgtoeslag.

Zorgkosten 10 jaar geleden
Zo'n tien jaar geleden besloot CDA-minister Ab Klink dat mensen de eerste 150 euro van de zorg die ze gebruiken zelf moesten betalen. Dat 'eigen risico' moest mensen bewuster maken van de kosten in de zorg, die ieder jaar explosief toenemen. Inmiddels is het eigen risico gestegen naar 385 euro.

Na 2018
Over de jaren na 2018 willen de vier formerende partijen nog niets zeggen. "We vertellen zo snel mogelijk wat we de jaren daarna van plan zijn", zegt D66-leider Pechtold.

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0