De Maatschappij departement Zeeland ziet kansen havenfusie Vlissingen en Gent

De Maatschappij (voor Nijverheid en Handel) departement Zeeland ziet kansen havenfusie.

De fusie van Zeeland Sea Ports (ZSP) en de haven van Gent is aanstaande. De meningen daarover zijn overwegend positief. Terecht, want het zal de Zeeuwse economie een impuls geven en perspectieven bieden voor spin-offs. De havenfusie is besproken binnen het Zeeuwse departement van De Maatschappij. Met de directe stakeholders zijn intensieve gesprekken gevoerd. De Maatschappij komt tot de conclusie dat Zeeland Sea Ports niet over een nacht ijs is gegaan. Een grondige analyse, uitgevoerd door onderzoeksbureau McKinsey, heeft aangetoond dat er sprake is van een gelijkwaardige fusie die volop kansen biedt voor beide havenorganisaties. De financiële positie van Zeeland Sea Ports zal sterk verbeteren en ook gezamenlijk zijn de havenorganisaties van Zeeland en Gent een attractieve partner om nieuwe klanten aan te trekken.

Voor het noordelijke deel van het Zeeuwse havengebied in Vlissingen dienen zich eveneens kansen aan om zich na de fusie verder te ontwikkelingen. In Vlissingen-Oost wordt een verdere uitbouw verwacht van de activiteiten op het gebied van off-shore wind en droge bulk. Ook wordt er hard gewerkt aan de vestiging van een containerterminal op het terrein van Thermphos. 

Met de komst van de Marine kazerne, eveneens in Vlissingen, zal vol ingezet worden op verdere spin-offs. Al met al veel kansen en mogelijkheden zowel voor Vlaanderen als voor Zeeland. De Maatschappij volgt de Vlaams-Zeeuwse samenwerking nauwgezet en raadt de partijen aan zorgvuldig aandacht te besteden aan de verschillende culturen. De Maatschappij (voor Nijverheid en Handel) is een onafhankelijk landelijk netwerk van bestuurders uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Departement Zeeland zal in haar komende programmering stelselmatig aandacht blijven geven aan samenwerkingsverbanden met Vlaanderen en aangrenzende provincies. Want ook in andere sectoren zoals zorg en onderwijs zijn samenwerkingen als deze denkbaar.


Reactie schrijven

Commentaren: 0