Dagelijkse boodschappen worden duurder

Door het lage BTW tarief te verhogen van 6% naar 9% zullen de dagelijkse boodschappen via de supermarkten duurder worden.

Eerst waren er kabinet plannen om het lage BTW tarief te verhogen naar 8% maar dit is inmiddels verhoogd naar 9%. Door de btw-verhoging worden niet alleen boodschappen duurder, maar ook een bezoek aan de kapper fietsenwinkel of de schoenmaker zullen duurder worden. Maar ook medicijnen, kunst en sport zullen in prijs stijgen door het nieuwe kabinetsbesluit.  Volgens het Nibud geeft een gezin met twee kinderen ongeveer 437,77 euro per maand uit voor boodschappen. Door de plannen van het nieuwe kabinet wordt dat straks 450,10 per maand. Dat betekent dat je per jaar zo’n 150 euro duurder uit bent. Het lijkt er op dat vooral de middeninkomens en hogere inkomens er met de komst van het nieuwe kabinet Rutte 3 er op vooruit gaan.

Dagjes uit
Een dagje naar een pretpark of uitwaaien op het strand wordt met de komst van het nieuwe kabinet ook duurder. De verhoging van het lage btw-tarief geldt namelijk ook op diners, kopjes koffie en attractieparken. Waar je voorheen nog met het gezin voor 240 euro een hele dag inclusief parkeerkosten naar een pretpark kon gaan, wordt dat met het nieuwe kabinet ongeveer 247 euro. En ook op je gebruikelijke kop koffie en uitgebreide lunch in het weekend heeft het nieuwe kabinet invloed, die worden namelijk ook 3 procent duurder.

Kapper
Zelf je coupe blijft niet buiten schot. Gemiddeld betalen we in Nederland zo’n 25 euro per kappers bezoek. Laat je elke zes weken je kapsel bijwerken? Dan ben je zo’n twaalf euro per jaar meer kwijt. Heb je een gezin van vier personen? Dan ben betaal je binnenkort dus 48 euro meer per jaar.

Inkomstenbelasting
Het systeem met vier belastingschijven gaat als we de uitgelekte plannen mogen geloven verdwijnen en wordt vervangen door slechts twee schrijven: inkomens tot 68.600 euro gaan naar verwachting 36,9 procent belasting. Iedereen die meer verdient valt onder het toptarief en zal 49,5 procent moeten afdragen. Gezinnen met kinderen en een lager inkomen zullen waarschijnlijk gecompenseerd worden door kindergebonden budgetten en kinderbijslag.

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0