Zorgpremie stijgt mogelijk naar 1600 euro

De zorgpremie kan stijgen naar 1.600 euro per persoon in 2021, als het kabinet-Rutte de komende jaren zijn onlangs gepresenteerd beleid niet veranderd.

Het eigen risico blijft dan de komende jaren bevroren op 385 euro. Het gaat om een premieverhoging voor de zorgverzekering van ruim 300 euro in vergelijking met de gemiddelde premie van 1.290 euro dit jaar. Dat berekende het Centraal Planbureau. Het CPB antwoordde dinsdag op een reeks vragen uit de Tweede Kamer over het regeerakkoord van Rutte III.  De hogere kosten zijn onder meer het gevolg van het besluit van coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU om het eigen risico te bevriezen. De rekening hiervoor wordt bij de premiebetalers gelegd, en dan vooral de mensen die meer verdienen.

De laagste inkomens worden immers via de zorgtoeslag gecompenseerd. Daarnaast blijven de kosten van de gezondheidszorg stijgen, wat de verzekeraars zullen doorberekenen in de premie. De bevriezing van het eigen risico  dat de afgelopen jaren fors is gestegen, werd begin oktober in allerijl doorgevoerd op verzoek van de partijen die toen nog onderhandelden over Rutte III. Het moest met een spoedwet worden geregeld, omdat zorgverzekeraars in dezelfde periode de premies voor volgend jaar vaststellen. De verzekeraars moeten uiterlijk 12 november hun premie bekend maken.

Bron (en): ANP, NOS, CPB.

Lees ook - Stijgt de zorgpremie wel of niet?

Reactie schrijven

Commentaren: 0