Oudste groenteman Trimpe (NL) stopt na 69 jaar

De groente en fruithandel Trimpe is sinds 1932 (85 jaar) een begrip in de stad Vlissingen.

Het echtpaar Adrie (83) en Francien (82) Trimpe runt de groentezaak (handel) al inmiddels 69 jaar in het pand/winkel gelegen aan het Groenewoud te Vlissingen.
En zolang de gezondheid dit toelaat blijft Adrie en Francien doorgaan "Elke dag is leuk, anders deed ik het niet." Echter in de loop van 2017 kreeg het echtpaar te maken met gezondheidsproblemen, en de zaak werd rond 22 augustus 2017 gesloten wegens een ziekenhuis opname van dhr Trimpe. Hij hoopte na herstel de winkel weer te kunnen voortzetten, tot het echt niet meer gaat! Maar de winkel is na 3 maanden nog steeds gesloten, en via een bericht in de PZC geeft Adrie aan dat de voortzetting van de groentewinkel niet meer mogelijk is, gezien zijn gezondheid, en ziet zich dan ook genoodzaakt om de zaak te sluiten. RTV Vlissingen maakte een korte compilatie (video) over deze “super ondernemers” uit Vlissingen. 

Oudste groenteman van Nederland
Adrie Trimpe de oudste groenteman van Nederland. "Ik heb het nog behoorlijk druk, maar minder dan vroeger natuurlijk", vertelt Adrie. Toch zet hij nog altijd 14-16 uur per dag, 6 dagen per week de schouders eronder in de groentewinkel aan het Groenwoud in Vlissingen. Moderne trends als het verkopen van maaltijden of het inzetten op gesneden groenten heeft hij aan zich voorbij laten gaan. "In gesneden groenten doe ik heel weinig." Aan blurring doet hij wel. Hij verkoopt diverse kleine kruideniersartikelen. "Dat doe ik vanaf het begin, eigenlijk al sinds 1950 ik was de eerste klant bij Sligro", vertelt Adrie. De verse handel komt tegenwoordig via de groothandel en lokale telers. Die wordt gebracht maar hij haalt het ook zelf op. "Ik rijd nog steeds hoor", vertelt hij. Adrie heeft heel wat kilometers afgelegd. Vroeger ging hij dagelijks de veilingen in Zeeland af, langs Kapelle, Goes, Terneuzen en Middelburg. "Die mis ik wel. Elke dag ernaartoe en gewoon drukken", herinnert hij zich. "De zaak is mijn leven", aldus een uitspraak van Adrie Trimpe oudste groenteman van Nederland.    

Oprichting van de zaak
De zaak is 85 jaar geleden opgericht door Trimpe senior in de Breewaterstraat 61 in de oude slagerij van van Nieuwen. En na de oorlog in 1948 werd het voormalige pand van schildersbedrijf De Lange aan het Groenewoud 43 – 45 verbouwd tot groente en fruithandel. De vader van Adrie heeft lange tijd met een handwagentje door Vlissingen gelopen, en Adrie 2 jaar. In 1977/78 werd de winkel aan het Groenewoud 16 nieuw gebouwd, en dit is dan ook de huidige locatie van de winkel. 

Overvallen
Minder leuke herinneringen zijn de twee overvallen op zijn zaak. Vijftien jaar geleden werd hij met een pistool bedreigd. Die bleek achteraf nep maar de schrik is natuurlijk hetzelfde. De overval van bijna twee jaar geleden, op 10 februari 2015, staat nog vers in het geheugen. "Zij hadden een mes. Mijn geluk was dat ik achteroverviel en de overvaller een trap in de buik kon geven waarna ze wegrenden", vertelt Adrie. Het zijn heftige gebeurtenissen die Adrie wel heeft moeten verwerken. "Het is gewoon geluk hebben. In het begin was ik wel bang maar na een tijdje gaat het wel weer."  

Viering huwelijksverjaardag
Een gebeurtenis waar Adrie liever aan terugdenkt, is de viering van zijn 55ste huwelijksverjaardag, waar 175 klanten te gast waren. "Dat was een prachtige dag."

Lees ook - Groenteboer Adrie Trimpe doet de deur dicht (PZC)

Video - Compilatie RTV Vlissingen

Video - Groentehandel Trimpe 80 jaar
          

Reactie schrijven

Commentaren: 0