Steeds meer Nederlanders bezoeken musea, theater en bioscoop

Musea, poppodia en bioscopen in Nederland trekken steeds meer bezoekers.

Dat schrijft de Nationale Onderwijsgids op basis van een onderzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hieruit blijkt dat 90 procent van de Nederlanders jaarlijks ten minste één keer naar een culturele voorstelling, tentoonstelling of festival gaat. De bezoekersaantallen van de meeste culturele sectoren zijn tussen 2009 en 2016 toegenomen. Met name musea weten steeds meer publiek te trekken. Zo steeg het aantal mensen dat musea voor beeldende kunst bezocht in deze periode met bijna 90 procent. Gemiddeld bezoekt een Nederlander 17 keer per jaar een voorstelling, tentoonstelling of festival. Voorstellingen met cabaret, jazz en musical zijn het meest populair. Jaarlijks bezoekt 82 procent van de Nederlanders tenminste één keer een voorstelling of concert.

Ook de bezoeken aan bioscopen en poppodia nemen toe. Het bezoek aan schouwburgen en concertzalen neemt tussen 2009 en 2016 wel af, een mogelijke oorzaak is dat er vaker uitvoeringen worden gespeeld op alternatieve locaties met een kleinere capaciteit.

Half miljoen bezoekers Zeeuwse musea
De 46 musea in Zeeland trokken in 2016 bijna 514.000 bezoekers. Dat is voor het tweede jaar op rij een totaal aantal bezoekers boven de 500.000. De stijgende lijn van de afgelopen vijf jaar schoot in 2015 erg omhoog naar ruim 525.000. Dat is in 2016 niet gehaald (een kleine 12.000 bezoekers minder), maar desondanks was ook 2016 een goed museumjaar.

Collectieve promotie
De Vereniging van Zeeuwse Musea maakt zich ook in 2017/2018 weer sterk voor collectieve promotie voor museumbezoek in Zeeland, via de Museumgids (vanaf de Museumweek 3 tot en met 9 april 2017 verkrijgbaar bij de musea, toeristische en culturele informatiepunten) en via de website www.zeelandmuseumland.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 0