Druk op mantelzorgers en zorgverleners steeds groter

Het tv programma De Monitor van KRO/NCRV gaat het land in, en Vlissingen had dinsdag avond 12 december de primeur.

Presentator Teun van de Keuken ging deze avond in gesprek met wijkverpleegkundigen, zorginstellingen en zorgverzekeraar (CZ), lokale politici en mantelzorgers over het dossier/onderwerp Zorg in de Wijk, wat eerder centraal heeft gestaan in een tv uitzending (29 oktober) van de Monitor “Zorg aan Huis”. Zorg aan huis is niet vanzelfsprekend. Door een ernstig tekort aan wijkverpleegkundigen krijgt niet iedereen de hoognodige zorg. Hoe kan dat? 

Naar aanleiding hiervan ging Teun van de Keuken in gesprek met medewerkers van zorginstellingen en het publiek wat in grote getale aanwezig was deze avond. RTV Vlissingen maakte een kort verslag van deze avond. Voorafgaand aan deze avond had Trivo Marjanovic (verslaggever RTV Vlissingen) een interview met René Sommer (eindredacteur) van de Monitor. Sinds 2010 is hij werkzaam bij wat inmiddels de KRO - NCRV is, om daar achtereenvolgens eindredactie te doen van Rondom 10, On Air, Debat op 2, Altijd Wat en Jinek.

Thema Wijkzorg
Het eerste thema van de Monitor op locatie in Vlissingen ging deze avond over de wijkzorg, waar al eerder een uitzending over gemaakt was. Het gaat er al weken over in de Tweede Kamer. Nederland vergrijst. Mede op initiatief van de overheid blijven ouderen langer thuis wonen en wordt het aantal plekken in verzorgingshuizen sterk afgebouwd. Er is echter ook een groot tekort aan wijkverpleegkundigen en het ziet ernaar uit dat dit de komende vijf jaar alleen maar erger zal worden. Is dit systeem houdbaar? Kunnen we als samenleving nog wel zorg dragen voor onze ouderen op een manier die betaalbaar is en menselijk tegelijk? Of is de ouderenzorg onuitvoerbaar geworden?

Zeeland
In veel regio’s in Nederland waar een grote groep ouderen woont, is dit een urgent thema. Zo ook in de Zeeland. En daarom vond daar dan ook de eerste (in Vlissingen) De Monitor Meeting plaats. Hoe is de wijkzorg hier geregeld? Waar lopen de Zeeuwse ouderen en verzorgers tegenaan? Dat waren een aantal vragen die gesteld werden aan de Zorgverzekeraar (CZ) en zorginstellingen en het publiek deze avond vanuit het Arsenaaltheater in Vlissingen. Ook werden deze avond fragmenten vertoond uit eerdere uitzendingen van de Monitor met betrekking tot de wijkzorg in het algemeen.

Lees ook - Voor de Mantelzorgers is de maat vol

Video - Monitor Meeting

Bekijk ook - Interview met René Sommer

Reactie schrijven

Commentaren: 0