Psychiatrische zorg nog steeds niet goed geregeld

Volgens de actiegroep ZAAP is de geestelijke gezondheidszorg in Zeeland nog steeds niet op orde.

Het is Inmiddels is al weer meer dan 2 jaar geleden dat de PAAZ in Vlissingen sloot. Een stuurgroep met o.a. Emergis en het ADRZ zijn al meer dan 2 jaar aan het onderhandelen over hoe alles met psychiaters, bedden, geld geregeld moet worden. Dit vinden wij (ZAAP) een aanfluiting. IHT is gestart maar heeft het moeilijk omdat veel mensen vooral 's ochtends zorg hebben. Het niet uit bed kunnen komen in de donkere dagen. Dat valt niet voor iedereen in te plannen.

Actiegroep
Anderhalf jaar geleden richtten vier psychiatrische patiënten een actiegroep op: ZAAP. Zij vochten, zonder resultaat, tegen de sluiting van de PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis) in Vlissingen. Ze waren bang voor de drempel die Emergis als instelling veroorzaakte. "In een ziekenhuis ben je ziek, maar Emergis staat bekend als een gekkenhuis", werd toen gezegd. Een jaar later zijn ze nog altijd niet tevreden met hoe de zorg nu geregeld is.

Logeerhuis
De kans dat zo'n opvangplek er komt, wordt steeds groter. Begin dit jaar werd bekend dat er één in Hulst van start gaat. Een samenwerking tussen Zeeuwse Gronden (een zorginstelling met woonvormen en behandelingen voor psychiatrische patiënten) en Emergis zorgt ervoor dat mensen die even niet meer thuis kunnen wonen, niet meteen naar de kliniek in Kloetinge hoeven. Ze kunnen in het logeerhuis tijdelijk op adem kunnen komen. Beide organisaties gaan onderzoeken of ze deze tussenvorm in de rest van Zeeland ook kunnen aanbieden.Ondanks herhaalde verzoeken en acties van ZAAP is er nog steeds geen logeervoorziening op Walcheren voor mensen met psychische problemen. Dat zou juist geld schelen als het er was want het voorkomt een opname. Daar zijn voorbeelden van in het land (zogenaamde logeerhotels). Er is een wachtlijst voor mensen die opgenomen moeten worden bij Emergis, “dit heb ik zelf ervaren”. Aldus Jos Houtzager namens ZAAP. Zeeuwse gronden wil graag een logeervoorziening laten bouwen in Middelburg.

Gesprek ZAAP
ZAAP is naar een gesprek geweest met een ambtenaar die erover ging. Dat is al weer meer dan een half jaar geleden. Na bellen en mailen krijgen we nog steeds geen reactie. Tussen neus en lippen door is ons ter ore gekomen dat de logeervoorziening in Hulst van Zeeuwse gronden niet goed werkt. Zeeuwse gronden zelf spreekt dit tegen. Dat geeft ons het gevoel dat het erg gevoelig ligt dat Zeeuwse gronden dit wil doet omdat Emergis nog hoofdaanbieder is. Dan gaat het om geld en macht en is de cliënt de dupe.

Kennis en ervaring
Aangezien de voorziening als voorbeeld moet leiden voor de voorziening op Walcheren gebeurt er niets. ZAAP vind dat de situatie met Hulst in ieder geval niet te vergelijken is met een logeervoorziening in Middelburg. Het zou mooi zijn als de voorziening er net als in Hulst komt. Het geld hiervan zou uit de WMO van de gemeenten op Walcheren moeten komen en het zou mooi zijn als de CZ het 1e jaar  eraan zou mee willen betalen (net als in Hulst). Graag in overleg met ons, we hebben veel kennis en ervaring.

Tussen wal en schip
Als het zo door moddert dan komen steeds meer mensen tussen wal en schip te vallen. Diep treurig voor mensen die psychische problemen hebben. We moeten juist voor elkaar zorgen want we hebben elkaar hard nodig in deze wereld. Het nieuwe nummer van ZAAP (zou je naar me willen luisteren?) gaat erover dat mensen geneigd zijn om gelijk advies te geven i.p.v. iemand zijn verhaal te laten doen. Naar ZAAP zelf wordt volgens ons ook niet geluisterd, want er wordt niets met onze voorstellen en kennis gedaan.

Nieuwe (video) ZAAP
Het nieuwe nummer van ZAAP (zou je naar me willen luisteren?) gaat erover dat mensen geneigd zijn om gelijk advies te geven i.p.v. iemand zijn verhaal te laten doen. Naar ZAAP zelf wordt volgens ons ook niet geluisterd, want er wordt niets met onze voorstellen en kennis gedaan.

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Jaap (donderdag, 21 december 2017 02:54)

    Goed stuk van RTV Vlissingen