Blik op Vlissingen - De Willem Ruysstraat

Via de rubriek Blik op Vlissingen besteden we geregeld aandacht aan diverse onderwerpen die betrekking hebben op de stad Vlissingen.

In deze korte documantaire/aflevering een terugblik op de ontwikkeling van de nieuwe ontsluitingsweg de Willem Ruysstraat die op 29 april 2015 officieel geopend werd. De voorbereidende werkzaamheden gingen van start in 2014 met de sloop van de portiersloge (de poort) en het aldaar gevestigde parkeerterrein van de voormalige Koninklijke Maatschappij de Schelde aan de van Dishoeckstraat, die in 2001 symbolisch voor 1 gulden werd overgenomen door de Gorkumse scheepsbouwer Kommer Damen. De scheepswerf maakte een doorstart onder de naam  Damen Schelde Naval Shipbuilding.

Portiersloge poort KMS
De voormalige portiersloge van de voormalige KMS moest wijken voor de aanleg van de nieuwe weg tussen de Aagje Dekenstraat en de Koningsweg over het Schelderterrein. Met de sloop van de ‘poort aan de van Dishoeckstraat’ is er een einde gekomen aan een tijdperk met de toegang tot het oude Schelderterrein! Vanaf 1875 tot 2001 heeft dit bedrijf het verloop van dagelijks leven in Vlissingen grotendeels bepaald. Met de sloop van de portiersloge (de poort) is de herstelling van de verlengde Aagje Dekenstraat een feit, en deze werd doorgetrokken tot aan de Koningsweg. En zo ontstond er een nieuwe ontsluitingsweg voor Vlissingen.

Naamgeving
De straat (Willem Ruysstraat) is vernoemd naar het bekende vlaggenschip van de voormalige Koninklijke Rotterdamsche Lloyd dat ruim 7 jaar op de helling van De Scheldewerf stond. Op 29 april 2015 werd de nieuwe weg officieel geopend. De Willem Ruysstraat is een belangrijke straat waar lang naar uitgekeken is. De straat zorgt er namelijk voor dat de binnenstad beter bereikbaar is. Langs deze nieuwe weg zijn nieuwbouwwoningen gebouwd waarvan de verkoop in 2015 van start ging.

Verdere ontwikkelingen voormalige Scheldeterrein
De gemeente Vlissingen heeft in september 2016 overeenstemming bereikt met VolkerWessels Vastgoed over de bouw van 86 woningen op het Scheldekwartier. De woningen komen te staan tussen parkeergarage Scheldeplein en de Machinefabriek, langs Het Dok en De Willem Ruysstraat. Het project krijgt de naam Ketelmakerij, vernoemd naar de Ketelmakerij die vroeger op dezelfde locatie heeft gestaan.

Video


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Ron Wolff (maandag, 08 januari 2018 16:26)

    Heel mooi deze ontwikkeling voor Vlissingen, alleen denk ik dat de bewoners van de Aagje Dekenstraat er iets anders over denken. Hun straat blijft ver achter op nieuwe ontwikkelingen en daarbij is de verlengde Aagje Dekenstraat ( Willem Ruysstraat dus ) een race circuit geworden i.p.v. een winkelstraat waar notabene veel ouderen wonen.
    Onze hartelijke dank.