Audiodescriptie film kijken voor blinden en slechtzienden

Film kijken als je blind bent? Onmogelijk toch? Nee hoor, het kan met audiodescriptie.
Ontdek zelf hoe het werkt op zaterdag 27 januari in bioscoop CineCity XL in Vlissingen. ’s Ochtends wordt de romantische komedie ‘Gek van geluk’ vertoond, waarvan tien minuten film met audiodescriptie. Bij audiodescriptie beschrijft een stem wat er gebeurt op het scherm. Blinde en slechtziende mensen kunnen een film zo veel beter volgen. |
Foto: CineCity
Audiodescriptie werkt via de Earcatch app die gratis kan worden gedownload. De werking van de app is simpel: vooraf download je het audiodescriptiebestand op je smartphone, om het tijdens het kijken van de film af te luisteren via je koptelefoon of oortjes.

Speciale voorstelling
Filmliefhebbers kunnen zaterdag 27 januari zelf ontdekken hoe dit werkt tijdens een speciale voorstelling in bioscoop CineCity XL in Vlissingen. ’s Ochtends draait de romantische komedie ‘Gek van geluk’ tegen een gereduceerd tarief van € 5,-. Eerst wordt tien minuten film uitgezonden zonder beeld, maar mét audiodescriptie via de Earcatch app. Na deze ervaring start de film opnieuw, ‘gewoon’ met beeld.

Lachen op hetzelfde moment
Kim Vugts is van kleins af aan ernstig slechtziend. Ze is aan een oog blind, en met het andere ziet ze nog zestien procent. Kim legt uit wat audiodescriptie voor haar betekent:  “Eerst ging ik wel eens samen met een vriendin naar de bioscoop. Maar dan moest zij alles uitleggen, waardoor we allebei veel misten van de film. Met audiodescriptie via de Earcatch app kan ik het filmverhaal zelfstandig volgen, en kunnen we allebei lachen op hetzelfde moment. Mijn man is volledig blind en ging nooit naar de bioscoop. Maar nu kunnen we eindelijk samen een avondje naar de film. Voor hem ging een wereld open.”

Samen naar de film
Earcatch is ontwikkeld door Soundfocus en Vereniging Bartiméus Sonneheerdt, een goede doelen organisatie die zich inzet voor blinden en slechtzienden. Jacomien Burgs van Bartiméus Sonneheerdt: “Ook als je een visuele beperking hebt, is het fijn om samen met familie of vrienden naar de film te gaan. De Earcatch app maakt dit mogelijk. Sinds de release in 2015 zijn er 75 Nederlandse films uitgebracht met audiodescriptie via Earcatch. Toch weet nog lang niet iedereen wat audiodescriptie is,” vervolgt Jacomien. “Tijdens de speciale voorstelling in CineCity XL bieden we mensen de kans om zelf te ervaren hoe het werkt, en wat het doet voor blinden en slechtzienden.”

Meer informatie en kaartjes (á € 5,-) bestellen: www.cinecity.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 0