Contrabassist James Oesi gaf concert in Vlissingen

Prominent solo contrabassist James Oesi gaf zondagmorgen een concert in Concertzaal Speelhuus Ter Reede in Vlissingen.

Contrabassist James Oesi is sinds zijn komst in 2009 naar Nederland een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument.De Contrabas is een onmisbaar fundament voor zowel symfonieën als jazz en er zijn ook heel veel solowerken voor geschreven. Als geen ander vertegenwoordigt de van oorsprong Zuid-Afrikaanse James Oesi de contrabas als solo instrument in de klassieke en moderne muziekwereld. James spel overtuigt je daar meteen van. “Een gevoelige muzikant met een hoop kennis die veel te zeggen heeft en een natuurlijke en overtuigende artiest is”, memoreerde de wereldberoemde solo-contrabassist Gary Karr. James bracht een zeer gevarieerd programma met de Cello suite van Bach als basis en als afsluiting een werk van Johnson  dat gezien kan worden als een soort persiflage op de contrabas. 

Optredens
Hij speelde zijn soloprogramma's bestaande uit werken van onder andere Bach, Rachmaninoff, Berio en Beethoven al op bijvoorbeeld het Amsterdamse Grachtenfestival, het Bachfestival in Dordrecht, het Concertgebouw, Tivoli Vredenburg, CrossLinx Festival, De Oosterpoort, November Music en op festival Wonderfeel. Oesi speelde meerdere keren op NPO Radio 4, NPO Radio 1 en was als solist te gast bij Podium Witteman en Vrije Geluiden. Oesi werd uitgebreid geportretteerd door klassiek muziek magazine Luister, NRC publiceerde een uitgebreid interview en Classic FM UK featurde één van zijn video's. Daarnaast is James Oesi veelgevraagd als moderne muziek ensemblespeler.

Studie en onderscheiding 
In 2001 neemt James op zijn twaalfde voor het eerst les op contrabas, nadat hij als kind al piano en viool speelt in zijn woonplaats Johannesburg, Zuid Afrika, waar hij opgroeit. Oesi studeert in 2012 af aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, met een 10 + onderscheiding en hij wint de Fock Medaille voor beste solo examen van dat jaar. Hij studeert daarvoor in Moskou en volgt masterclasses bij onder andere solobassist Gary Karr en cellist Anner Bijlsma. Een verslag van RTV Vlissingen en een exclusief interview door Trivo Marjanovic met Contrabassist James Oesi vanuit Concertzaal Speelhuus Ter Reede in Vlissingen.

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0