North Sea Port gaat met recordcijfers van start

Met 66,6 miljoen ton goederenoverslag via zeevaart gaat North Sea Port, havens van Gent, Vlissingen, Terneuzen stevig van start.

Met diverse recordcijfers positioneert de kersverse fusiehaven zich als dé specialist in de overslag van bulkgoederen en stukgoed. De overslag via zeevaart van North Sea Port voor het jaar 2017 bedraagt 66,6 miljoen ton met een aandeel van 71% import en 29% export. Mocht de gefuseerde grensoverschrijdende haven reeds vroeger hebben bestaan dan zou dit het beste resultaat ooit zijn geweest (+6,9%). De goederenoverslag via binnenvaart is goed voor 56,5 miljoen ton wat eveneens een record zou zijn. Zowel zeevaart als binnenvaart kennen samen dus een recordstart wat dan ook terug te vinden is in het totale overslagcijfer van zeevaart en binnenvaart: 123,1 miljoen ton.

Fusie havens
De havens van Gent, Vlissingen en Terneuzen gaan met ingang van het nieuwe jaar  samen door het leven als North Sea Port. Beide havens timmerden jaren aan de fusie en in september werd het fusieplan definitief afgerond. Enkel de naam ontbrak nog. Het grensoverschrijdend karakter van een dergelijke grote nieuwe fusiehaven is uniek in Europa.

Nummer tien
North Sea Port wordt in overslag de tiende haven van Europa met een totale maritieme overslag 62,4 miljoen ton. Ter vergelijking: Antwerpen haalt meer dan 200 miljoen ton. In toegevoegde waarde wordt ze het nummer drie (13 miljard euro) vooral door de grote aanwezigheid van industrie. De fusiehaven telt 525 bedrijven.

Zeeland en Gent
In 2017 boekte het havengebied Zeeland een goederenoverslag via zeevaart van 34,1 miljoen ton dankzij een sterke tweede jaarhelft. Dit is met 2,7% meer dan in 2016 het derde beste resultaat ooit. Vooral bij vloeibare bulk, containers en droge bulk is de stijging merkbaar. De overslag via binnenvaart komt op 33,5 miljoen ton uit, wat het beste resultaat ooit is. Hierdoor komt de totale overslag op het hoogste peil dat ooit werd bereikt zijnde 67,6 miljoen ton. Een lange shutdown van een grote speler beïnvloedde alvast de overslagcijfers. De totaalcijfers geven echter niet alle activiteiten weer. Bij deze cijfers mogen zowat 10 miljoen ton vloeibare bulk in de vorm van ruwe olie worden bijgeteld die via pijpleidingen de haven binnenkomt – traditioneel zit dit er immers niet in opgenomen. Zeeland kent daarnaast een sterk groei in niet-tonnage gerelateerde activiteiten zoals de sector van de offshore. Ook dit wordt klassiek niet in de overslagcijfers vermeld. Het havengebied Gent behaalde in 2017 met 32,5 miljoen ton het beste resultaat ooit én een tweede record op rij inzake de overslag via zeevaart. Dit is een toename met maar liefst 11,7% voornamelijk door de recordtoename in de overslag van droge bulk. De overslag via binnenvaart bedraagt 23 miljoen ton, dit is 5,1% beter dan in 2016 of het tweede beste resultaat ooit. De totale overslag van zeevaart en binnenvaart samen komt uit op 55,5 miljoen ton, ofwel 4,5 miljoen ton meer dan in 2016.

Uitgegeven grond
In 2017 gaf North Sea Port 44,6 hectare grond uit. In Zeeland werd er in totaal 19,5 hectare grond uitgegeven waarvan 11,2 hectare in erfpacht en 8,3 hectare werd verkocht. In Gent werd er in het totaal 25,1 hectare uitgegeven. Daarvan ging er 9,4 hectare in concessie en 15,7 hectare waren uitbreidingen van bestaande concessies.North Sea Port heeft momenteel 1.000 hectare grond ter beschikking om aan investeerders uit te geven.

Toegevoegde waarde en werkgelegenheid
North Sea Port staat voor een toegevoegde waarde van 13,3 miljard euro. In het grensoverschrijdende 60 kilometer lange havengebied werken er 98.680 mensen.


Reactie schrijven

Commentaren: 0