Minder leegstaande winkelpanden in Vlissingen

De leegstand van winkels (landelijk) is in 2017 voor het derde jaar op rij gedaald. Eind van dit jaar bedroeg de leegstand 7 procent.

Concreet betekent dit dat er per 1 januari 2018 ruim 600 panden minder leeg staan dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van Locatus, een onderzoeksbureau dat gegevens verzamelt over de detailhandel in de Benelux. De teruglopende leegstand betekent niet automatisch dat er weer meer winkels bij zijn gekomen. Veel leegstaande winkels hebben een andere bestemming gekregen en zijn bijvoorbeeld omgebouwd tot woning of kantoor. Daardoor tellen ze niet meer mee. Ook in Vlissingen is de leegstand van winkels verder gedaald.

Niveau van voor de crisis
In de centra van de grootste steden en in de boodschappencentra zien we een sterk herstel. In de 17 grootste steden van Nederland ligt de leegstand al weer bijna op het niveau van voor de crisis. Ook in Vlissingen is de leegstand weer verder gedaald in vergelijking met voorgaande jaren.

Leegstand
Vlissingen kampt al jaren met leegstand van winkels in het centrum, en dan met name de Sint Jacobstraat en de Walstraat. In 2014 stonden er in het centrum ruim 40 winkelpanden leeg, en in 2015 daalde het aantal naar 30. In het jaar wat er op volgde bleef de leegstand stabiel op 30. En met ingang van januari 2018 is het aantal lege winkelpanden verder gedaald naar 23.

Onderzoek
Opvallend is dat in de Lange Zelke nu het grootste aantal winkelpanden leegstaat, en de Walstraat en de Sint Jacobspassage juist weer minder. Ook in de Scheldestraat zijn de winkelpanden weer goed gevuld met diverse nieuwe initiatieven. RTV Vlissingen is in 2014 gestart met een onderzoek naar de leegstand van de winkels in Vlissingen, en de uitkomst van dit onderzoek publiceren we altijd aan het einde of aan het begin van een nieuw jaar.

Toerisme
Vlissingen moet meer inzetten en aandacht besteden aan de dagjesmensen (toeristen) die Zeeland en Vlissingen bezoeken. Toeristen hebben in 2017 1,62 miljard euro besteed in Zeeland. Daarvan kwam 30 procent, 486 miljoen, terecht bij de horeca. Aan de kust worden assortiment en aanbiedingen speciaal gericht op toeristen, maar buiten het kustgebied is dat nauwelijks aan de orde, terwijl toeristen ook daar hun geld uitgeven'', aldus de onderzoekers van het Kenniscentrum Kusttoerisme. Voor Zeeuwse winkels zijn toeristen een belangrijk deel van het klantenbestand. Meer curiosa zaken zouden goed scoren volgens de reacties van een aantal bezoekers van de winkels in Vlissingen. En ook de route van het winkelende publiek zou beter moeten worden aangegeven volgens onderneemster Joke van Boven van Skids Kidswear, een routekaart bijvoorbeeld voor het winkelend publiek zou een goede toepassing/oplossing zijn. 

Video archief beelden
     

Leegstand winkels Vlissingen per 23 januari 2018

Lange Zelke              
Oude Markt                
De Sint Jacobstraat    
Walstraat                   
Scheldestraat            
Badhuisstraat            
Aagje Dekenstraat 

Totaal   

8
1
4
5
3
1
1

23


Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Manon (woensdag, 24 januari 2018 08:29)

  Wat meer winkels mbt jeugd;
  Plus de inrichting van de stad... looproute , voor de wat populairdere winkels ... moet je langs... de wat minder populaire etc

 • #2

  J.van.der Hof (woensdag, 24 januari 2018 09:32)

  akelige keien in de walstraat overkappingen eraf het ziet er niet uit zo probeer de winkels eens een beetje gevuld tekrijgen stenen goed leggen en gezellig maken ik zelf koop alles in Vlissingen

 • #3

  Pascal (woensdag, 24 januari 2018 11:44)

  Haal die glase kap in lange zelke weg wat die ziet er niet uit en probeer etalages mooi aan te kleden en haal Xenos en maskramer weer naar vlissingen mensen heben meer behoefte aan mooi en minder dure spullen en doe zeker wat aan die huur prijzen van winkels