D66 Vlissingen stelt vragen aan college over geschilderde kunst

Street art is sinds jaar en dag een onderdeel van openbare en vrij toegankelijke kunst in de Nederlandse openbare ruimten.

Kunstenaars uiten op muren en gebouwen hun artistieke vrijheid. Dit gebeurt zowel legaal als illegaal. Artiesten zoals Banksy zijn hiermee wereldberoemd geworden. Steden waar zijn kunst te bewonderen valt trekken meer toeristen aan en zij verblijven er langer om er meer te ontdekken. De Gemeente Vlissingen heeft ook een aantal plaatsen waar (legale) Street art tot uiting komt. Kijk naar het oog op CineCity of de prachtige muurschildering op het ALDI-gebouw waar de historie en het heden van Vlissingen op ongeveer 15 vierkante meter tot leven wordt gebracht. Regelmatig stoppen mensen om ernaar te kijken. Foto’s worden gemaakt en deze worden geplaatst op sociale media met tags als: #vlissingen #centrumvlissingen #kunstinvlissingen. Een mooiere reclame-uiting bestaat niet.

Daarnaast is door anderen een overzicht verzameld en beschikbaar gesteld op de hierbij gevoegde websites: http://www.kunstinvlissingen.nl/ en http://www.kunstcollectievlissingen.nl/. Jammer genoeg zijn niet alle vormen van Streetart in Vlissingen terug te vinden op deze websites.

Vlissingen is in beweging en veel plannen worden nu ontwikkeld. De Street art op Hotel Brittannia en op de muur bij de Singel dreigt bij herontwikkeling te verdwijnen. De muurschildering van Hans Bommeljé: ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ is helaas al verdwenen.

 
Vragen aan het college
Art 34 vragen van D66 Vlissingen over Street art (murals): geschilderde kunst in de openbare ruimte
 
1.Is het college het met ons eens dat deze vormen van Street art een onmiskenbaar onderdeel vormen van onze buitenruimte en het DNA van Vlissingen (kleurrijk, cultureel, internationaal)?
 
2.Is het college met ons van mening dat er mogelijkheden zijn om Street art in de gemeente Vlissingen blijvend te faciliteren, te stimuleren en het behoud ervan voor de toekomst te borgen? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

3.Heeft het college beleid ontwikkeld of wil het college beleid ontwikkelen dat gericht is op facilitering, stimulering en behoud van deze kunstuitingen in de openbare ruimte?

Reactie schrijven

Commentaren: 0