Recordaantal energie overstappers in 2017

Bijna een kwart meer consumenten stapte het afgelopen jaar via de vergelijkingssite over naar een andere energieleverancier.

Ruim 15% van alle energieoverstappers deed dat in december. De meeste mensen stapten over naar Nuon, Eneco, EON, Oxxio, Greenchoice of Vandebron. Gemiddeld bespaarden overstappers € 253,-. Ruim een vijfde van alle energieoverstappers koos het afgelopen jaar voor oranje stroom. Hiermee groeit het aandeel van energiecontracten met groene energie uit Nederland voor het derde jaar op rij. In totaal koos zelfs meer dan drie kwart van alle overstappers voor groene stroom uit Nederland of uit het buitenland. In Flevoland wordt naar verhouding het vaakst oranje stroom afgenomen. De Zeeuwen kiezen het vaakst voor groene stroom uit het buitenland. Wat betreft grijze energie gaat Friesland aan kop. Dat blijkt uit dataonderzoek van onafhankelijke vergelijkingswebsite Pricewise.

Flinke groei aantal overstappers
Pricewise ziet over 2017 een toename van 25% in het aantal energieoverstappers ten opzichte van 2016. Het grootste deel stapte over in de maand december; maar liefst 15,4% deed dat. “Voor zorgverzekeringen is het logisch dat de piek in december ligt,” vertelt Hans de Kok, directeur van Pricewise. “Je kunt pas vanaf 12 november tot het einde van het jaar wisselen van zorgverzekering. Voor energie geldt dat niet; je mag het hele jaar door overstappen. Dit is vaak niet bij alle consumenten bekend.”

Grote kopgroep in 2017
Nuon kreeg het afgelopen jaar de meeste nieuwe klanten. Daarnaast zijn er nog vijf leveranciers die als ‘winnaars’ uit de bus komen wat betreft nieuwe klanten in 2017. De aantallen liggen voor deze leveranciers dicht bij elkaar. Het gaat om de leveranciers Eneco, E.ON, Oxxio, Greenchoice en Vandebron. “De energiemarkt is  volop in beweging,” vertelt De Kok. “Dat zien we aan het feit dat traditionele leveranciers, nieuwe prijsvechters en groene leveranciers flink met elkaar concurreren.”

Oranje stroom steeds populairder
Ook Pricewise ziet dat duurzame stroom een belangrijke reden is om over te stappen. Contracten met oranje stroom worden steeds meer afgesloten. Van alle contracten die in 2017 werden afgesloten ging het in 21,3% van de gevallen om oranje stroom. 55,1% was een contract met groene stroom uit het buitenland en 23,6% van de overstappers koos voor grijs. Over het algemeen wordt duurzame stroom, zij het uit Nederland of uit het buitenland, steeds populairder. Bij elkaar opgeteld is het aandeel oranje en groene stroom gestegen van 62,9% in 2015 naar 72,8% in 2016 en 76,4% in 2017.

Reactie schrijven

Commentaren: 0