Vrijheidscolleges van Fresku, Herman Pleij en Joseph Oubelkas

In aanloop naar het Bevrijdingsfestival Zeeland 2018 in Vlissingen zijn de sprekers van de Zeeuwse Vrijheidscolleges bekendgemaakt;

Fresku, Herman Pleij en Joseph Oubelkas. Zij zullen hun visie geven tijdens bijeenkomsten in Vlissingen en Middelburg. Vrijheid is kwetsbaar en niet vanzelfsprekend. Dagelijks worden we overspoeld met nieuws waaruit deze kwetsbaarheid blijkt. In totaal zijn er 10 sprekers die in 11 provincies in totaal 38 colleges geven. Fresku, Herman Pleij en Joseph Oubelkas komen naar Zeeland om in de aanloop van en tijdens het Bevrijdingsfestival Zeeland te spreken over de vrijheid. Tijdens de Vrijheidscolleges gaan de sprekers in op de in 1941 door Franklin D. Roosevelt geformuleerde Four Freedoms: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Religie, Vrijwaring van Angst en Vrijwaring van Gebrek.

Vrijheidscolleges
De in 1941 door Roosevelt geformuleerde Four Freedoms blijken anno 2018 nog steeds actueel en relevant. Het zijn de vier waarden waarop onze samenleving gebaseerd is. Waarden die ons voorhouden hoe we met elkaar omgaan, dat we gelijkwaardig zijn en dat we respect en betrokkenheid moeten tonen voor elkaar. Vrijheidscolleges wil aan de hand van deze Four Freedoms een bijdrage leveren aan het debat over vrijheid en actuele onderwerpen agenderen. Verleden en heden worden hierbij nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld.

Programma Zeeland 2018
•  16 april, HZ University of Applied Studies, Vlissingen: Fresku (BESLOTEN)
•  25 april, Oude Stadhuis, Middelburg: Herman Pleij
•  05 mei, Bevrijdingsfestival Zeeland, Vlissingen: Joseph Oubelkas

Fresku
Roy Michael Reymound, beter bekend onder zijn artiestennaam Fresku, is een Nederlands rapper, acteur en cabaretier. Zijn maatschappelijke betrokkenheid komt tot uiting in ludieke acties en in zijn songteksten. Bijvoorbeeld in het nummer ‘Zo Doe je Dat’ waarin hij de heersende blanke muziekcultuur op de hak neemt, zoals altijd vergezeld van een knipoog.

Herman Pleij
Hoe vrij mag een mening zijn? Dat is de vraag die Herman Pleij opwerpt in zijn Vrijheidscollege. Over de vrijheid van meningsuiting zijn we het in een moderne rechtsstaat als Nederland snel eens: dat spreekt vanzelf. En we zijn er trots op dat Erasmus, Coornhert en ook Willem van Oranje daar vroeg voor gepleit hebben. Maar in de praktijk leverde die met de mond beleden vrijheid voortdurend problemen op. En dat is nog steeds zo. Waar liggen de grenzen van deze vrijheid? Waarom verschuiven ze telkens? En wie gaan daarover?

Joseph Oubelkas
Hoe ervaart een mens letterlijke onvrijheid, wat doet dat met je? Joseph Oubelkas weet dat uit eigen ervaring. Hij vertelt in zijn Vrijheidscollege over het jarenlang opgesloten zitten in een Marokkaanse gevangenis en over wat er nodig is om vrijheid te waarborgen.

Opening Vrijheidscolleges 2018: Femke Halsema
Deze zesde editie van de Vrijheidscolleges wordt dinsdag 27 maart geopend met een college van Femke Halsema in TivoliVredenburg in Utrecht. Zij gaat in haar lezing, geïnspireerd op haar voorstelling ‘Een Vrij Land’, in op de vraag of onze identiteit wordt bedreigd. Nee, zegt zij. Maar wie zijn wij dan? Is er zoiets als een Nederlandse cultuur? Anousha Nzume en schrijver/rapper Massih Hutak reflecteren na afloop op de lezing. Beide zijn spreker tijdens de Vrijheidscolleges 2018. Kijk voor meer informatie op www.tivolivredenburg.nl  De opening wordt georganiseerd door Vrijheidscolleges, Bevrijdingsfestival Utrecht en TivoliVredenburg, met ondersteuning van Stichting Dialoog.

Reactie schrijven

Commentaren: 0