Nu ook rookruimtes horeca verboden

Horecabedrijven mogen geen aparte ruimte meer hebben voor rokers.

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag, dinsdag 13 februari 2018, bepaald. De uitspraak is dramatisch voor horecabedrijven met een rookruimte. Sinds 1 juli 2008 geldt in de horeca een rookverbod. Voor speciaal aangewezen rookruimtes gold vanaf dat moment een uitzondering, maar de niet-rokervereniging CAN (Clean Air Nederland) spande een rechtszaak aan om die speciale rookruimtes te laten verbieden. Het gerechtshof in Den Haag gaat daar nu in mee en zegt dat de uitzondering voor rookruimtes niet langer geldt. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is zeer teleurgesteld in de uitspraak.

Wat gaat dit betekenen
Voor horecagelegenheden en rokers, zal dit betekenen dat er binnenkort enkel nog buiten gerookt mag worden. Maar bij verschillende van dit soort gelegenheden, kun je daarna eigenlijk niet meer naar binnen. Hier moet dus iets op gevonden worden. CAN wilde ook dat rookruimtes in openbare gebouwen verboden werden. Dit heeft de stichting volgens de rechter niet goed genoeg onderbouwd, en dus ging de rechter hier niet in mee.

Clean Air Nederland
"Rookruimtes vallen onder het rookverbod in de horeca", dat is de uitspraak vandaag 13 februari 2018 van het hof in de rechtzaak die Clean Air Nederland heeft aangespannen tegen de Nederlandse staat. In juni 2016 diende de eerste zitting voor de rechtbank, helaas werd onze eis afgewezen. Vandaag heeft het hof onze eis toegewezen. We zijn blij en tevreden met deze uitspraak en de motivering. In onze eerdere rechtzaak tegen de uitzonderingspositie van de kleine horeca oordeelde de Hoge Raad op 10 oktober 2014 dat het rookverbod voor de gehele horeca geldt en dat er geen uitzonderingen gemaakt kunnen worden. Vandaag is deze lijn doorgetrokken naar de rookruimtes.

Tabaksgebruik ontmoedigen
Zowel Clean Air Nederland als de Staat streven naar een rookvrije samenleving en hebben beide het doel om tabaksgebruik zoveel mogelijk te ontmoedigen. Rookruimtes horen daarin niet thuis dus het is voor alle partijen een stap in de goede richting.

Reactie schrijven

Commentaren: 0