Van Randwijklezing 2018 25e editie met Peter Vandermeersch

Dit jaar is de 25e editie van de H.M. van Randwijklezing. NRC Hoofdredacteur Peter Vandermeersch zal de lezing uitspreken op zaterdag 5 mei in de Sint Jacobskerk in Vlissingen.

Het thema is ‘Waarom de journalistiek onder vuur ligt en dat (ook) zichzelf moet aanrekenen’.  Peter Vandermeersch is een Nederlands-Vlaamse journalist. Op 1 september 2010 werd hij hoofdredacteur van de Nederlandse krant NRC Handelsblad. Sinds 2005 is de toespraak - genoemd naar de schrijver, journalist en verzetsheld H.M. van Randwijk (1909-1966) - onderdeel van het Bevrijdingsfestival Zeeland. Dit jaar vindt de 25e editie plaats. In de lezing staan de begrippen vrijheid en verdraagzaamheid centraal. Eerdere sprekers waren onder andere Jan Marijnissen, Alexander Pechtold, Henk Vonhoff, Job Cohen, prinses Mabel, Max van der Stoel, Kader Abdolah, Inez Weski, Paul Scheffer, Ernst Hirsch Ballin en afgelopen jaar Heleen Dupuis.


H.M. Van Randwijk
Dichter/schrijver/journalist/uitgever/verzetsman Van Randwijk was vooral een persoonlijkheid die optrad als het geweten van een geheel volk. Bestrijden van de crisis in de jaren dertig tot aan de stuwende kracht achter het illegale blad Vrij Nederland tijdens de oorlog. Ook na de oorlog bleef hij zeer actief. Van Randwijk vertegenwoordigde voor velen een bevrijdende stem, die richting gaf en perspectief opende.

De initiatiefnemers van de jaarlijkse H.M. van Randwijklezing hebben zich laten inspireren door het leven en de publicaties van Henk van Randwijk. De H.M. van Randwijklezing wordt gehouden door prominente sprekers uit Nederland, van wie het comité verwacht dat die in de lijn van Van Randwijk inspirerende visies zullen ontwikkelen om de weerbaarheid van de Nederlandse burger te vergroten.

Toegangskaarten
Er is elke editie grote belangstelling voor de lezing. Voorgaande jaren werd een groot gedeelte van de kaarten op voorhand gereserveerd voor genodigden. Dit jaar zijn de gratis toegangskaarten vrij te reserveren via www.bevrijdingsfestivalzeeland.nl. Op deze website staat een link naar het aanmeldingsformulier.

De deuren van de Sint Jacobskerk gaan om 10.30 uur open, de lezing begint om 11.00 uur.

De H.M. van Randwijklezing wordt georganiseerd in het kader van de Maand van de Vrijheid en het Bevrijdingsfestival Zeeland door het Van Randwijkcomité, de gemeente Vlissingen en Cultuurwerf. De lezing wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland.

Bevrijdingsfestival Zeeland vindt plaats op 5 mei 2018 in de binnenstad van Vlissingen. Voor meer informatie: www.bevrijdingsfestivalzeeland.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 0