PSR grootste partij in Vlissingen LPV houdt 5 zetels.

Vandaag woensdag 21 maart konden de inwoners van de gemeente Vlissingen hun stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Zij hebben gekozen wie hen de komende 4 jaar gaat vertegenwoordigen in de gemeenteraad van Vlissingen. De opkomstpercentages waren voor de gemeenteraadsverkiezingen 48,65% en voor het referendum over de inlichtingenwet 47,86%. Nieuwkomer 50plus Vlissingen komt met 2 zetels in de gemeenteraad en is daarbij de 4e partij in de gemeenteraad in Vlissingen.

Winst voor de PSR en LPV
De Partij Souburg Ritthem (PSR) en de Lokale Partij Vlissingen (LPV) trokken de meeste stemmen. De PSR werd met 27 honderd 82 stemmen de grootste partij in de raad, en de LPV is de 2e partij geworden met 26 honderd 114 stemmen. De PSR heeft 1 zetel gewonnen en de LPV is gelijk gebleven ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014.

Verlies aantal zetels
SP, D66, en het CDA verloren een aantal zetels, de SP leed een gevoelig verlies met het kwijtraken van de helft van de zetels: van vier naar twee. In principe kan de partij door als coalitiepartner met Stroosnijder als wethouder. Maar vanzelfsprekend is dat niet meer. D66 werd gereduceerd van drie zetels tot slechts één zetel. Ook het CDA verloor één van de twee zetels. De PvdA behield de twee zetels die overbleven.

Lokale partijen groeien opnieuw
De lokale partijen lijken bij de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw meer stemmen te hebben gekregen dan de vorige keer. Dat beeld komt naar voren nu landelijke bijna 70 procent is geteld. Bij de gemeenten ging 32 procent van de stemmen naar een lokale partij. In die gemeenten kregen de lokalen vorige keer nog bijna 27 procent van de stemmen. Van de landelijke partijen is GroenLinks een duidelijke winnaar en ook de VVD boekte winst. Het CDA daaraan tegen verliest licht, terwijl de PvdA, D66 en de SP grotere verliezen hebben geleden.

Video


Reactie schrijven

Commentaren: 0