Zware plaatwerkerij getransformeerd tot Zorgcentrum

Na drie jaar bouwen en renoveren in en rond de voormalige Zware Plaatwerkerij in Vlissingen is het woon-zorgcomplex Scheldehof (WVO Zorg) woensdagmiddag officieel in gebruik genomen.

Binnen werden toespraken gehouden door onder meer burgemeester Bas van den Tillaar, en trad het Scheldeloodsenkoor op, én een bijzonder gelegenheidsduo trad op: pianist Cor Bakker en Zeeuws cabaretier/zanger Maikel Harte. Buiten klonk om 16.00 uur de ‘blaas’ en was het zorgcentrum officieel geopend! De openingshandelingen werden verricht door de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar en gedeputeerde Carla Schönknecht. De bestuurders vlochten samen met de Scouting Scheldezwervers twee scheepstouwen in elkaar!

Project van start in 2015
Het plan voor de transformatie werd in 2015 gepresenteerd door Jan de Graaf bestuurder van WVO Zorg, op de informatiemarkt in de Timmerfabriek in Vlissingen. Het project startte in dat jaar met de aankoop van de Zware Plaatwerkerij van de gemeente Vlissingen en de grond daarnaast, om een verpleeghuis te bouwen voor 91 bewoners en nog 52 appartementen voor zelfstandige bewoning. RTV Vlissingen heeft in de afgelopen jaren beeldmateriaal verzameld van de bouw, en de transformatie van het gebouw van de voormalige scheepswerf naar een zorginstelling voor Vlissingen.

Duurzaam
Het nieuwe Scheldehof is duurzaam, zo liggen er zonnepanelen op het dak en is er op veel plaatsen triple glas gebruikt en wordt er gekoeld en verwarmd met aardwarmte. Nieuwe technologieën in een oud gebouw het kan gewoon.

Historische betekenis
‘We hebben hier gebouwd op een plek met een historische betekenis, waarbij we industrieel erfgoed hebben hergebruikt en geïntegreerd tot een omgeving waar we een mix van wonen, zorg, recreëren en ontmoeten kunnen bieden'. Aldus Jan de Graaf bestuurder van WVO Zorg.

WVO Zorg genomineerd voor de Gouden piramide 2018
Wij feliciteren WVO Zorg, opdrachtgever van Woonzorgcentrum Scheldehof, met de nominatie voor de Gouden Piramide 2018. Dit is de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. De jury, onder leiding van Rijksbouwmeester Floris Alkemade, heeft de vijf nominaties bekendgemaakt. "Een zorginstelling werpt zich op als gangmaker in de transformatie van een voormalige scheepswerf in Vlissingen. De zware plaatwerkerij biedt nu onderdak aan een verpleeghuis. Het gebouw bleek dermate aangetast dat het vanuit de staalconstructie en het dak opnieuw moest worden opgebouwd. Ertegenaan staat een nieuwbouwcomplex met zelfstandige appartementen, deels voor psycho-geriatrische patiënten. De opdrachtgever voegt betekenis toe aan het industriële erfgoed en houdt dankzij de locatiekeuze het contact tussen de bewoners en de stad in stand," aldus de jury. In september wordt duidelijk wie de winnaar is.

Wat is de Gouden Piramide?
De Gouden Piramide is de tweejaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Meedingen kan met elk uitgevoerd of bijna uitgevoerd project waaraan een architectonisch, stedenbouwkundig of landschappelijk ontwerp ten grondslag ligt. Dat kan een enkel bouwwerk of een openbare ruimte zijn, maar ook een compleet stadsdistrict of natuurgebied. Het kan om een nieuwe ontwikkeling gaan, maar ook om herbestemming, renovatie of tijdelijk gebruik. Het gaat om de durf en ambitie achter het project. Om de vernieuwing die is gezocht, en de manier waarop.

Video impressie

Website Gouden Piramide


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    John (dinsdag, 17 april 2018 07:44)

    Prachtig nieuw begin voor iets wat ook niet weer gesloopt moet worden een unieke locatie in de stad, ik wens alle mensen die hier komen te wonen verschrikkelijke fijne woonjaren hier.