Dochters van dr. Staverman onthullen foto in de Verbandkamer

Het Museum Scheldewerf de oude Verbandkamer op het voormalige terrein van de Schelde viert dit jaar het honderdjarige bestaan.

Het gebouw staat er sinds 1918, en is destijds opgebouwd met stenen van het 19e eeuwse stadspaleis het Admiraliteitshuis. Dat stond aan het Dok waar nu de Machinefabriek staat. En ter gelegenheid hiervan onthulden de dochters Ans en Els Staverman woensdagmorgen een oude foto van het eerste team artsen en verpleegsters. Met daarop Geneesheer Albert Staverman. Met deze openingshandeling ging tevens het nieuwe seizoen van start en het 100 jarig bestaan van de Verbandkamer.  

Eerste bedrijfsgeneeskundige dienst
In 1908 werd door de toenmalige directeur van De Schelde, mr. Jan Smit, de medische Dienst van de Koninklijke Maatschappij ‘De Schelde’ opgericht. Een van de eerste bedrijfsgeneeskundige diensten in Nederland. De werkzaamheden begonnen in een kleine bedrijfsruimte. In1918 werd de Verbandkamer in gebruik genomen als bedrijfsgeneeskundige dienst van de Schelde. Albert Staverman was in die tijd al 10 jaar de Geneesheer op de werf in Vlissingen tot 1949.

Oplaadpunt voor elektrische fietsen
“Sinds vandaag zijn we een officieel fietscafé, er is een bordje aan de weg geplaatst door de ANWB. Wat betekent dat je van 11 uur tot 17.00 uur open moet zijn, vanaf vandaag zijn we elke woensdag tot en met zondag open. We hebben voor elektrische fietsen een oplaadpunt ingericht en verzorgen koffie voor de bezoekers van het museum, en zijn daar mee een officieel erkent fietscafé”. Aldus Doeke Roos.    

Video

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0