Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen - Bevrijdingsdag officieel begonnen!

Om middernacht is in Wageningen het Bevrijdingsvuur ontstoken.

De Engelse veteraan en bevrijder Ray Lord (92) bracht het vuur naar het 5 Mei Plein. Vanavond rond 18.00 uur worden zij de ‘lopers’ op het Bellamypark in Vlissingen verwacht. Clemens Cornielje, de commissaris van de koning in de provincie Gelderland, stak het vervolgens aan. Hierna is het de beurt aan lopers, die hun fakkels in het vuur houden en het vuur naar verschillende gemeenten brengen. Met het aansteken van het vuur is de viering van Bevrijdingsdag officieel begonnen. Vandaag zijn er veertien Bevrijdingsfestivals door het hele land.

Ambassadeurs van de vrijheid zijn dit jaar dj Fedde Le Grand, rapper Ronnie Flex en de band MY BABY. Zij reizen per helikopter langs de festivals. Elk jaar wordt in Wageningen het bevrijdingsvuur aangestoken voor het Hotel de Wereld. Op deze plek werd in 1945 onderhandeld over de capitulatie van de Duitsers in Nederland.

In 1948 werd een fakkel vanuit de Britse havenstad Portsmouth naar het D-day strand in Normandië gebracht. Nijmeegse atleten namen het vuur vervolgens mee naar Wageningen. In Hotel De Wereld droegen de atleten het Bevrijdingsvuur over aan de toenmalige burgemeester van Wageningen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0