Theatervoorstelling ‘Westerling een Broederstrijd’ in het Arsenaaltheater

De muziektheatervoorstelling ‘Westerling een Broederstrijd’ is vanaf 6 juni t/m 8 juni in het Arsenaaltheater in Vlissingen te zien.

En vertelt over het leven van de Molukse ex-militair Mozes onder bevel van de Nederlandse Kapitein Raymond Westerling. Westerling was een van de meest omstreden figuren tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd tussen 1946 en 1948. Tijdens de Politionele Acties in voormalig Nederlands-Indië werd hij als leider van de ‘Speciale Troepen’ ingezet om rust en orde te brengen. Maar uiteindelijk schreef hij mee aan een pijnlijk wrede bladzijde uit onze koloniale geschiedenis. Met de voorstelling Westerling zoomt Delta Dua (opnieuw) in op zwarte bladzijde koloniale geschiedenis. 

Geschreven door Paulette Smit
Westerling is geschreven door Paulette Smit, en Frank den Os (tekstbijdrage), zij vertelt het verhaal van de hoofdpersoon Mozes, een  Molukse ex-militair die worstelt met zijn gevoelens en de gruwelijke ervaringen die hij jarenlang heeft weggedrukt om te kunnen overleven. Hij diende als soldaat in het Korps Speciale Troepen (KST) naast Nederlandse oorlogsvrijwilligers, Indo-Europese en inheemse militairen, waaronder ook veel Molukkers. Het KST werd geleid door Kapitein Raymond Westerling, die uitgroeide tot de personificatie van het Nederlandse militaire optreden in haar meest kwaadaardige vorm tijdens de zogenaamde Politionele Acties tegen de inlandse bevolking in de roerige periode 1946-1949 in het voormalige Nederlands-Indië. Standrechtelijke executies van toen  liggen politiek nog altijd gevoelig.

Machinefabriek
Westerling is een poëtisch doch ruig muzikaal drama vol met meeslepende momenten waarin Mozes een teruggetrokken leven leidt in een oude, afgedankte en uitgespuugde machinefabriek, als ware een waardeloos bevonden stuk verleden. Hier heeft hij niet veel nodig. Hier vindt hij een manier om het beest in hem te kooien. Maar zijn herinneringen aan zijn meerdere Kapitein Raymond Westerling en de mensen die een belangrijke rol speelden in zijn leven, laten hem niet met rust. Hij verdraagt hun aanwezigheid niet, maar kan tegelijkertijd niet zonder. Hun stemmen worden versterkt door de harde realiteit: de aankomende sloop van de machinefabriek, dat plaats moet maken voor de bouw van een nieuw woonproject.

Anis de Jong regisseur
‘Ik ben een 2e generatie Nederlandse Molukker. Geboren in 1952, in het voormalige concentratiekamp te Vught. Mijn vader was een ex-KNIL-militair. De onafhankelijkheidstrijd van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) werd in mijn omgeving volop besproken, maar praten over de Politionele Acties, oftewel Nederlands-Indonesische koloniale geschiedenis, was er niet bij. Net als bij de internationale muziekvoorstelling ‘KRUIT!’ laten we in ‘Westerling’ vanuit verschillende persoonlijke perspectieven die vergeten gedeelde geschiedenis zien, horen en vooral voelen.’ Westerling is geïnspireerd op het leven van de omstreden Raymond Westerling die door zijn achtergrond zowel dader als slachtoffer is van onze (bijna) vergeten vaderlandse geschiedenis. Het is geen reconstructie van de werkelijkheid, maar een fictief verhaal gebaseerd op de historische feiten waarbij macht en onmacht, onderwerping en verzet elkaar aftroeven. Artistiek leider Anis de Jong regisseert de voorstelling als een episch drama over de opkomst en ondergang van een voormalig Nederlandse kolonie.

De spelers van de voorstelling:
Karim El Guennouni (De Varkensfabriek), Alex Lekatompessy, Sequoya Lekranty, Nel Lekatompessy en François Pical (beiden voorstelling KRUIT!)

Fototentoonstelling Mae-Uku
Voorafgaand aan de voorstellingen vindt er tentoonstelling van verzamelde foto’s plaats van 3 t/m 4 juni bij Mae-Uku aan de Prins Hendrikstraat 35a (Molukse wijk) in Oost Souburg. Zondag 3 juni van 14.00 uur – 16.00 uur en maandag 4 en dinsdag 5 juni van 10.00 uur tot 16.00 uur. 

Video impressie

Website's - Mae-Uku
                   DeltaDua
                   Arsenaaltheater

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0