Tentoonstelling over KNIL "Een gedeelde geschiedenis"

Afgelopen 3 dagen was in Oost-Souburg in het gebouw van Stichting Mae-Uku aan de Prins Hendrikstraat een tentoonstelling te zien over het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL).

Dit was het Nederlandse koloniale leger wat officieel  bestond van 1814 tot 1950. De fototentoonstelling ging over Molukkers in het KNIL, en deze had ook te maken met de theatervoorstelling die vanaf 6 en 8 juni te zien is in het Arsenaaltheater in Vlissingen. Die gaat over Westerling Broederstrijd en over het KNIL in vooral de periode na de 2e wereldoorlog de dekolonisatie van Nederlands-Indie. Trivo Marjanovic (RTV Vlissingen) bezocht de tentoonstelling dinsdagmiddag in Oost-Souburg, en had na afloop een interview met Alex Soplantila. 

Gedeelde geschiedenis
“Dit verhaal is heel erg belangrijk, omdat we samen met de Nederlandse mensen waar we samen mee wonen hier in Nederland een gedeelde geschiedenis hebben. Dus dat stukje geschiedenis Nederlands Indië dat hebben we samen meegemaakt en het is heel goed dat iedereen weet hoe we erin staan. Het lijkt nu net alsof er heel wat discussie is er over, maar we hebben samen dingen meegemaakt en het is heel goed hoe we dat interpreteren, want er zijn toch wel spanningen en discussiepunten over wat er allemaal precies gebeurd is”.

Zwarte of grijze bladzijde
“Er wordt niet altijd alles verteld hoe wij erin in staan als Molukse mensen die vooral in het Koninklijk Nederlands Indische Leger hebben gediend, en de verstandhouding met de Nederlandse overheid. En dat verhaal wordt niet goed uit de doeken gedaan, maar ook niet naar de jeugd toe, die ook onderwijs zou mogen genieten in Nederland. Dat stukje geschiedenis een zwarte of grijze bladzijde in de gezamenlijke geschiedenis, dat wordt nooit goed uit de doeken gedaan, en daarom is het goed dat er aandacht aan besteed wordt”. Aldus Alex Soplantila.

Theatervoorstelling Arsenaaltheater
Theatergroep DeltaDua komt naar Vlissingen met een nieuwe productie: “Westerling, een broederstrijd”. De voorstellingen vinden plaats in het Arsenaaltheater. Het stuk gaat over de periode van de Politionele Acties in het voormalig Nederlands-Indië. Westerling was de leider van de “Speciale Troepen” die ingezet werden om rust en orde te brengen. Meer informatie over de voorstelling.   

Website - Stichting Mae-Uku  

Reactie schrijven

Commentaren: 0