Schitterende zomerdag op de laatste lentedag

Precies op de laatste dag van de lente wordt het echt zomerweer. We beleven één van de warmste lentes sinds de start van de metingen.

En ook al verloopt dit weekend met veel wolken en wat lagere temperaturen, er zit toch nog een zomerse uitspatting aan te komen. Precies op de laatste dag van de lente wordt het echt zomerweer, meldt weerbureau Weerplaza. Warme lucht is dicht bij Nederland, maar vanwege wind vanaf zee krijgt de
Foto: Pixabay
warmte deze dagen niet de kans ons land te veroveren. Bovendien zorgt de aanvoer vanuit het westen voor veel wolken, en dat helpt ook niet om de temperatuur omhoog te krijgen.

Schitterende zomerdag
Maar woensdag is alles anders, op de laatste dag van de lente van 2018 zorgt een passerend hogedrukgebiedje ervoor dat de aanvoer vanaf de Noordzee even stokt. De wolken lossen daardoor dinsdag later op de dag op en de zon kan beginnen met het opwarmen van ons land. Woensdag verwachten we daardoor een schitterende zomerdag. Bij flink wat zon en weinig wind loopt de temperatuur in een groot deel van het land op naar minimaal 25 graden. In het binnenland lijkt zelfs 27 of 28 graden mogelijk te zijn. Daarbij is de luchtvochtigheid beperkt dus het zal ook niet benauwd zijn of iets dergelijks.

Eendagsvlieg
De zomerdag lijkt wel een eendagsvlieg te zijn. Donderdag draait de wind alweer naar het noordwesten tot noorden en moeten we rekening houden met nieuwe wolkenvelden vanaf de Noordzee. Bovendien stroomt aanmerkelijk koelere lucht het land weer binnen. We gaan dan terug naar de temperaturen die we ook maandag en dinsdag hebben: 19 tot 23 graden. Dat zijn overigens wel exact de gemiddelde waarden voor deze tijd van het jaar.

Reactie schrijven

Commentaren: 0