Frans Naerebout loods en mensenredder geëerd in MuZEEum

In het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen is afgelopen vrijdagmorgen 29 juni een expositie geopend over Frans Naerebout.

Dit jaar is het 200 honderd jaar geleden dat Frans Naerebout is overleden. De Vlissinger redde in 1779 samen met zijn broer en vrienden 87 van de ruim 100 opvarenden van het VOC schip de Woestduyn. In de tentoonstelling wordt het levensverhaal van Naerebout verteld in woord en beeld. Bijzonder zijn de historische documenten met het handschrift van Naerebout zelf. En het enige bekende schilderij van de Woestduyn is speciaal geleend en tijdelijk naar het muZEEum verhuisd. De tentoonstelling is te zien van 30 juni tot en met 31 oktober.

Voorbeeld mensenredders
De loods Naerebout van toen is nog steeds een inspiratiebron voor de loodsen van nu. En ook voor de mensenredders van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij KNRM is hij een voorbeeld. In de expositie zijn er daarom grote foto's te zien van spectaculaire actie van het Loodswezen en de KNRM.

Frans Naereboutschool
Tijdens de opening waren ook de leerlingen aanwezig van de Vlissingse basisschool Frans Naerebout, en konden ze via de expositie kennis maken met de naamgever van de legendarische loods en mensenredder uit het verleden. Er viel nog heel wat te ontdekken tijdens de opening van de tentoonstelling over de Zeeuwse redder in het MuZEEum in Vlissingen.

Mensen redden
Tijdens de tentoonstelling konden kinderen zelf ook proberen mensen te redden, door reddingsboeien te werpen om houten paaltjes waarop poppetjes stonden. Bo Hoogesteger (kinderdirecteur) van het MuZEEum mocht als openingshandeling een wedstrijdje 'mensen redden' houden met wethouder Rens Reijnierse. Ze had als eerste de vijf 'drenkelingen' op het droge! 

Strip gemaakt door Arthur Scheijde
De strip,animatie en verschillende visuals zijn gemaakt door illustrator en Naereboutkenner Arthur Scheijde. In 2017 maakte het muZEEum met Scheijde de succesvolle expositie over de Tocht naar Chatham. Deze huidige expositie is tot stand gekomen met de steun van de gemeente Vlissingen,de KNRM,het Loodswezen,Stichting Moerman Promotie Vlissingen en de Stichting Van de Sande.

Videoverslag RTV Vlissingen

Website - MuZEEum

Reactie schrijven

Commentaren: 0