2018 een van de droogste jaren sinds de neerslagmetingen in 1906

Vanaf vandaag hoort 2018 officieel bij de 5 procent droogste jaren sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906.

Dat betekent dat het in slechts 5 procent van alle jaren op 1 juli zo droog was als vandaag, meldt Weeronline. Omdat komende twee weken amper neerslag wordt verwacht, stijgt het neerslagtekort naar 210 mm. Deze eeuw was het alleen in 2003 nog droger met eind augustus een neerslagtekort van circa 235 mm.

Vaker droogte
Afgelopen jaren hadden we vaker te maken met droogte. Zo liep het landelijk neerslagtekort in de zomers van 2015, 2010 en 2006 op naar ongeveer 200 mm. In de tweede helft van de zomer werd het natter, waardoor het tekort snel afnam. Komende week blijft het zonnig, droog en staat er een droge noordoostenwind. Op zulke julidagen kan maar liefst 7 mm per dag verdampen! Daardoor overtreffen we deze jaren en stijgt het neerslagtekort half juli naar 210 mm. Als er meer neerslag verdampt dan er uit de lucht valt, is sprake van een neerslagtekort, droogte dus.

Problemen
Noord-Holland behoort tot de middenmoot qua droogte. "In onze provincie is het in het zuiden het droogst en dat is vooral vervelend voor de landbouwsector, natuur en de drinkwatervoorziening. Maar weertechnisch is het nog geen record." In andere delen van het land zoals Zeeland, Twente, de Achterhoek en Midden-Limburg zijn de problemen groter.

Aanhoudende warmte, gebruik kraanwater bewust
Waterbedrijf Evides adviseert bewust om te gaan met kraanwater. Maar zeker tijdens deze warme en droge periode. Spreid het gebruik van water over de dag en beperk het gebruik in de piekuren (6-8 uur en 18-22 uur). Zo blijft de waterdruk zo veel mogelijk op peil. Stel autowassen uit, beperk het sproeien van de tuin en bijvullen van zwembadje. Douche korter. Maar blijf wel genoeg water drinken! Meld Evides Waterbedrijf Zeeland het zuidwesten van Zuid-Holland en de Brabantse Wal, op de website.    

Reactie schrijven

Commentaren: 0