Burgemeester geeft startschot voor Oude Visserijdagen

Zaterdag en zondag zijn door de VOC en enkele ondernemers rond de oude visserijhaven de Óude Visserijdagen' georganiseerd een mooi familie evenement.

Vooral de zaterdag staat natuurlijk onder druk gezien de weersverwachting. Maar we houden moed want iedere dag ziet het er toch weer iets gunstiger uit. Om 11.00 uur zal de burgemeester van Vlissingen de heer van den Tillaar het startschot met de schietvereniging de Flesch geven op het Rondeel voor Brasserie Evertsen. Op dat moment zullen de hoogaars Jetty en de Hengst Tholen 49 (met steunbootje) de oude visserijhaven binnenvaren. Het Schelde Loodsenkoor zal dit gezellig ondersteunen met een eerste concert. Rond de haven zal een en ander van de nostalgische sfeer zijn te proeven en in cafe de Wicked zal een oude visserijfilm worden getoond. Het Scharretjoe zal daar klinken en zondags treedt het smartlappenkoor met diezelfde naam op op de diverse plekken rond de haven. Ons Genoegen geeft zaterdag een concert en optredens van o.a. Abbey Affair zullen de gezelligheid ondersteunen.

Vissersplaats
Vlissingen is van oudsher een belangrijke vissersplaats geweest. Het is bij weinigen bekend dat Vlissingen al heel lang de grootste en belangrijkste aanvoerhaven voor tong is. Een delicatesse die in heel Nederland en Vlaanderen wordt verhandeld.

Gezellige markt
Langs de kades van de huidige Michiel de Ruyterhaven staan gezellige markten opgesteld. Kinderen kunnen zich lekker uitleven bij het Arsenaalplein. Een rondvaart vanuit de Koopmanshaven behoort ook tot de mogelijkheden. Het Zeeuws maritiem muZEEum sluit aan met de interessante tentoonstelling over visser en loods Frans Naerebout. Rond de haven zijn de oude thema’s van het havenbedrijf te zien op foto’s, beschikbaar gekomen vanuit de beeldbank van het stadsarchief. Er wordt nog gewerkt aan de vertoning van vroege filmopnamen. Mocht je je alsnog vervelen, kijk dan eens uit over het zeegat van de Schelde en ontdek de machtige stromingen voor de Vlissingse havenmonding vanuit de 65 meter hoge uitkijktoren. Kom genieten van de nostalgie, de muziek en heerlijke visgerechten rond de oude Vissershaven van Vlissingen.

Scharretjoe
De oudere generatie kan zich nog goed het dagelijks afmeren van de kleine viskotters herinneren waarbij de vis ter plaatse verhandeld werd. Op de kades stonden de vissersvrouwen en die trokken met verse vis op de kar de wijken in om zo hun waar te verkopen."Scharretjoe" werd de oproep om naar de kar te komen. In Vlissingen is er een Shantykoor met de naam Scharretjoe ter herinnering. Dit koor is op zondag 26 augustus aanwezig.

MuZeeum
Het muzeeum is natuurlijk met de tentoonstelling van Frans Naerebout een leuke vluchtroute bij regen. Onze Vlissingse held is zelf als visser begonnen. Zaterdag kan er gevaren worden met de watertaxi en de waterscouting met een vlet en zondag is de Hermes als oude sleper een attractie om mee te varen.


Mede mogelijk gemaakt door
Ook dit evenement kon niet zonder belangrijke sponsoren en bijdragen van o.a. Stichting Moerman Promotie, de Gemeente Vlissingen, het Van de Velde publicatiefonds, de VOC en enkele kleinere fondsen.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Annet Verboom (dinsdag, 10 juli 2018 09:17)

    Koor Scharretjoe is aanwezig, we zingen veel zeemansliedjes en smartlappen, we zijn een smartlappen-lievensliederenkoor.