Groot aantal bezoekers voor Museum Scheldewerf

Tijdens de Open Monumentendag zaterdag waar de Schatten van de Schelde centraal stonden, trok het Museum Scheldwerf 360 bezoekers.

Er werden ieder uur rondleidingen verzorgd door Doeke Roos van het Museum naar het Hoofdkantoor van Damen. Het Museum Scheldewerf gehuisvest in de Verbandkamer, de plek waar een van de eerste bedrijfsgeneeskundige diensten in Nederland gehuisvest was sinds 1908. De bezoekers konden tijdens deze Open Monumentendag ook een kijkje nemen in de Machinefabriek, de Timmerfabriek, Lasloods, Dok van Perry, Zware Plaatwerkerij en het voormalige torpedowerkschip Mercuur. Ondanks de warmte was er toch veel belangstelling voor de Schatten van de Schelde.

Rijke historie Scheldeterein 
Het Scheldekwartier kent een rijke historie, tot dat de gemeente Vlissingen het terrein in 2003 aankocht was de grond eigendom van de Koninklijke Schelde Groep. Veel inwoners van Vlissingen en omstreken werkten in de scheepsbouw of kennen mensen die er werken dan wel gewerkt hebben. In de 17e eeuw werden op het Scheldeterrein al schepen gebouwd voor de visserij, handel, oorlog en kaapvaart. In de jaren vijftig was De Schelde met meer dan 4.600 arbeidsplaatsen de grootste werkgever in Vlissingen. De werf stak letterlijk als een scheepsboeg de binnenstad in en domineerde decennia lang het stadsbeeld in Vlissingen.

Documentaire Eerbetoon aan “Mannen tussen Staal”
Rond 14.00 uur werd de DVD Eerbetoon aan “Mannen tussen Staal” na diverse toespraken, overhandigd aan oud medewerker van de KMS Willem Cornelis Murre namens het bestuur van de stichting Mannen tussen Staal, en Marian Roos-Koolwijk (coördinator Museum Scheldewerf). De maker van de documentaire Ben Bosselaar gaf via zijn toespraak aan dat de film een mooi overzicht geeft van het verleden van de werf, en de totstandkoming van een monument waar dhr Murre zich jaren lang voor ingezet heeft. “De documentaire is een belevenis van blijvende waarde een dankbare herinnering en de herkenning ervan”. Aldus Willem Cornelis Murre. Voor deze speciale gelegenheid had dhr Murre een mooi gedicht gemaakt. De film is te zien in de bioscoopzaal van het Museum Scheldewerf.

Video bekijken

Download
Gedicht Eerbetoon aan Mannen tussen Staa
Adobe Acrobat document 7.0 KB

Reactie schrijven

Commentaren: 0