Documentaire een belevenis van blijvende waarde

Afgelopen zaterdagmiddag vond tijdens de open Monumentendag de presentatie plaats van de documentaire Eerbetoon aan “Mannen tussen Staal”.

Om 14.15 uur werd de DVD overhandigd aan oud werknemer van de Koninklijke Maatschappij De Schelde Willem Cornelis Murre, die deze namens de Stichting Mannen tussen Staal in ontvangst nam in het Museum Scheldewerf. Ook Marian Roos-Koolwijk (coördinator Museum Scheldewerf) ontving een exemplaar om deze in de bioscoopzaal te gaan vertonen.

Voorafgaand aan de overhandiging hield de maker van de documentaire Ben Bosselaar (namens RTV Vlissingen) een korte toespraak. "De film geeft een mooi overzicht van het verleden van de werf, en de totstandkoming van het monument waar dhr Murre zich jaren lang voor ingezet heeft". In de jaren 50 was de KMS de grootste werkgever van de Zeeuwse havenstad. Er werkten meer dan 4600 mensen op de werf. Het is dan ook niet vreemd dat vele mensen en voormalige arbeiders nog steeds een band voelen met de voormalige Scheldewerf". Het is de eerste documentaire die is geproduceerd door RTV Vlissingen. “De documentaire is een belevenis van blijvende waarde een dankbare herinnering en de herkenning ervan”. Aldus Willem Cornelis Murre. De documentaire is vanaf 7 juli te zien in het Museum Scheldewerf, en via de website van RTV Vlissingen.   

Gedicht
Voor deze speciale gelegenheid had dhr Murre een toepasselijk gedicht gemaakt.

Eerbetoon aan Mannen tussen Staal

Eens kwamen wij als makkers
door de poort
op weg naar een nieuwe dag
van samen werken aan iets groots.

Ons schip, vanaf de eerste nagel in de kiel geklonken
in kakofonie van geluiden
tot de laatste las in de schoorsteen volbracht
het is slechts een herinnering

maar...toch, deze omgeving
waar zoveel Koninklijke voetstappen zijn gezet
door krachtige noeste helden
die hun beste krachten gaven
blijven stevig verankert in ons hart!

Willem Cornelis Murre

Reactie schrijven

Commentaren: 0