Betaalt gasverbruiker straks de rekening voor het Klimaatakkoord?

Dinsdag is in het Klimaatakkoord de doelstelling om minder CO2 uit te stoten flink aangescherpt. Nederland moet in 2030 maar liefst 49% minder CO2 uitstoten dan in 1990.

Dit percentage is een stuk hoger dan werd afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs (40%) en het huidige Regeerakkoord. Om dit doel te behalen, zijn grote investeringen nodig in duurzame energiebronnen, zoals windparken. Maar wie gaat deze rekening betalen? Minister Wiebes benadrukte dat de burger niet de dupe mag zijn van de overgang naar een CO2-neutrale samenleving. Grote vraag die Pricewise stelt: hoe realistisch is het dat de consument niet extra gaat betalen? Onafhankelijke energievergelijker Pricewise heeft de nu bekende energiebelastingmaatregelen uit het gepresenteerde Klimaatakkoord doorberekend en naast het huidige Regeer- en Energieakkoord gelegd. Op veel vlakken is het Klimaatakkoord nog onduidelijk, maar wel is duidelijk dat vooral de gasverbruiker straks de rekening gaat betalen.

Gas en Electra
Energiebelasting gas twee keer zo duur, elektriciteitsbelasting daalt met ruim 75%. Om voor 2050 alle Nederlandse woningen van het gas af te krijgen, stelt het Klimaatakkoord dat de gasbelasting in 2020 met € 0,055 en vervolgens tegen 2030 met € 0,20 per kubieke meter omhoog moet. Om de overstap naar stroom te motiveren, daalt de elektriciteitsbelasting de komende jaren met € 0,027 per kWh. Deze wijzigingen lijken bovenop de wijzigingen te komen in het huidige Regeerakkoord: een stijging van de gasbelasting met € 0,03 per kubieke meter gas en een daling van de elektriciteitsbelasting van € 0,0072 per kWh. Hier tegenover staat de in het Regeerakkoord aangekondigde reductie op de belastingvermindering van € 51,- vanaf 2019. En vervolgens de verhoging van € 81,- naar 2030 in het Klimaatakkoord.

Groene stroom
Consument moet zelf investeren in overstap naar 100% (groene) stroom. Om van het gas af te komen en te profiteren van de lagere elektriciteitsbelasting, moeten consumenten zelf gaan investeren. Hoewel de lage rente op deze investeringen ook fiscaal aftrekbaar is, is het alsnog de vraag of alle huishoudens in staat zijn om deze investeringen te dragen. De laagste inkomens betalen nu al relatief het meest aan klimaatbeleid. Ook is onduidelijk hoe het zit met de twee miljoen huurwoningen in Nederland.

Kijk voor meer informatie op de website van Pricewise

Reactie schrijven

Commentaren: 0