Komende weken zomers tot tropisch warm

De komende weken is het zonnig en droog in Vlissingen. De temperatuur stijgt tot 28 °C overdag.

De wind waait daarbij uit het noordwesten en is matig, windkracht 3.

Maandag trekken in de ochtend vooral over de zuidelijke provincies enkele wolkenvelden. Op veel andere plaatsen schijnt de zon en later in de ochtend breekt de bewolking in het zuiden. Aan het begin van de middag ontstaan stapelwolken en wordt het wisselend bewolkt. Het wordt 25 tot 28 graden in de kustprovincies en 28-29 graden in het binnenland. Het zuidoosten maakt met lokaal 30 graden kans op tropische warmte. Later in de middag verdwijnen in het westen de stapelwolken en schijnt de volle zon.

Dinsdag voert een zwakke zuidenwind warme lucht aan en dat gaan we merken aan de temperatuur. In het zuiden, midden en oosten wordt het met 30 tot lokaal 33 graden tropisch warm. Aan zee is het nog iets minder warm door een aanlandige wind. In de loop van de middag wordt de wind in het westen en daarna ook in het midden van het land westelijk. De temperatuur daalt dan een aantal graden.
   


Woensdag kan het in delen van Zeeland 30 graden worden. In het binnenland wordt het 31-32 graden en lokaal is het met 33-34 graden wel erg warm. Aan de kust en op de Wadden liggen de maxima tussen 25 en 29 graden. Ook dan kan in de middag een lichte zeewind opsteken.

Donderdag en vrijdag is het zeer warm en kan de temperatuur in het zuidoosten, oosten en op de Veluwe pieken naar 34-35 graden. Op grote schaal is het tropisch met maxima van 30 graden of meer. Op de Wadden en in delen van Zeeland en Noord-Holland wordt het net niet tropisch.

In het weekend wordt de temperatuurverwachting wat onzekerder. De hitte kan nog een aantal dagen aanhouden, maar de temperatuur zal waarschijnlijk 4-6 graden dalen. Het blijft in ieder geval veel warmer dan normaal. De kans op onweer neemt iets toe.

Landelijk tropische hitte
Vanaf dinsdag wordt heel Nederland ondergedompeld in tropische temperaturen die tot in augustus aanhouden. Landelijk gezien zou het dan donderdag officieel een hittegolf kunnen worden, als de temperatuur dan ook boven de 30 graden komt. Van een hittegolf is sprake als de maximumtemperatuur vijf opeenvolgende dagen 25 graden of hoger ligt, waarvan drie dagen 30 graden of meer. De langste hittegolf duurde achttien dagen en viel in juli en augustus 1975. Het daaropvolgende jaar neemt, samen met een hittegolf uit 1947, met zeventien dagen een gedeelde tweede plek in. In de jaren 1922, 1930, 1948 en 2001 duurde de hittegolf exact de minimaal vereiste van vijf dagen zeer warm weer. De kans op een onweersbui wordt volgende week ook steeds groter, maar het is moeilijk om te voorspellen waar deze precies zullen gaan vallen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0