De komende dagen heet en tropisch zomerweer

Vandaag en vrijdag wordt het bloedheet, het KNMI heeft een weercode oranje afgegeven extreme hitte in het hele land.

De maximumtemperatuur komt uit op 30-32 graden in het westen van Zeeland, en 34-36 in het binnenland. Mogelijk krijgt het westen van Zeeland in de middag wat verkoeling door een zeewind en kan het wat afkoelen. In de kustprovincies wordt het 32-35 graden. Ook op de Wadden en op de Zeeuwse stranden wordt het tropisch met 30-32! De avond en nacht temperaturen in de kustgebieden variëren van 24 tot maximaal 30 graden in het zuiden en oosten van het land. In het centrum van grotere steden ligt de avond/nacht minimumtemperatuur rond 24 graden. De wind is zwak tot matig windkracht 2.

Warmterecord
Vooral in het oosten van Brabant, Noord-Limburg, de Achterhoek en Twente kan het zelfs 37 graden worden. In Noord-Limburg en het oosten van Brabant zou het zelfs 38 graden kunnen worden en daarmee komt het all-time warmterecord (38,6 graden op 23 augustus 1944 op het inmiddels niet meer bestaande weerstation in Warnsveld, Gelderland) heel misschien in het geding.

Buien
Zaterdag staan meer buien op het programma. Daarbij kan het ook onweren. De buien verdrijven de extreme hitte, maar met 24 graden aan zee tot 30 in het oosten is het op de meeste plaatsen nog wel zomers warm. Het is ook nog ruim warmer dan de normale middagtemperatuur voor deze tijd van het jaar. Die ligt namelijk tussen 21 en 25 graden.

Weerbericht lange termijn
De komende dagen neemt de bewolking en neerslag toe in Vlissingen, met zaterdag kans op onweer. De temperatuur daalt tot 24 °C overdag, 's nachts is het ongeveer 21 °C. De wind draait geleidelijk naar het zuidwesten en is matig, windkracht 3. Vanaf zondag neemt de kans op neerslag weer af en worden de nachten kouder met temperaturen rond 15 °C. met weinig wind. Ook in de 1e week van augustus geen regen van betekenis, en komt er voorlopig nog geen einde aan de lange droge periode sinds begin juni. 

Video

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0