Bloedrode maan na bloedhete tropische dag

Na een bloedhete tropische dag kleurde de maan vrijdagavond bloedrood tijdens de opkomst van de maan rond 21.30 uur.

Rond deze tijd kwam de maan als een rode bol tevoorschijn. De totale maansverduistering duurde tot 23.14 uur. Daarna duurde het nog ongeveer twee uur voordat de maan weer helemaal als vanouds verscheen. In Zeeland was er jammer genoeg niets te zien van dit fenomeen, de wolken waren een spelbreker en was er niets te zien van deze langste maansverduistering van deze eeuw.

Maansverduistering
Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Dat wordt een bloedmaan genoemd.

Anton Pannekoek Instituut
“Het is iets dat je gezien moet hebben. Omdat het heel mooi is, mooier dan een gewone volle maan, maar ook omdat het een bijzonder verschijnsel is dat de aarde het licht van de zon naar de maan blokkeert, zodat je een rode maan krijgt. En die eerste glinstering van het terugkerende maanlicht, als de verduistering voorbij is, dat is echt spectaculair'', zegt Esther Hanko van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde van de Universiteit van Amsterdam. Die een livestream uitzond via YouTube van de maansverduistering 27 juli 2018. Meerdere sterrenwachten in Nederland organiseren speciale avonden om samen naar de maansverduistering te kijken.

Laatste keer
De laatste keer dat een totale maansverduistering te zien was in Nederland, was in september 2015, maar toen gebeurde het midden in de nacht en sliepen de meeste mensen er doorheen. Op 21 januari volgend jaar is er weer een totale eclips, 's ochtends vroeg. Daarna duurt het tot september 2025.

Samenvatting maansverduistering

Lange versie livestream

Reactie schrijven

Commentaren: 0