Ook begin augustus weer zonnig heet en droog

De zomer van 2018 gaat in de boeken als 1 van de heetste ooit, er lijkt maar geen einde aan te komen.

De warmte begon al in eind mei, en de maanden juni en juli waren zomers tot tropisch. Ook viel er opvallend weinig neerslag, de droogte duurt nu al 3 maanden. Vanmiddag maakt de zon overuren de maxima liggen tussen de 29 graden in de kustgebieden en in het zuidoosten wordt het weer 34-35 graden. Ook de nachten koelen maar weinig af. Tot en met woensdag 8 augustus blijft het zomers tot tropisch. Daarna lijkt het gedaan met de ergste hitte van de afgelopen maanden en komt de temperatuur uit op normale waarden voor de zomer van rond de 22 tot 25 graden. De kans hierbij op neerslag blijft echter klein, en waardoor de droogte alleen maar erger wordt.

Water tekort loopt op
Rijkswaterstaat heeft besloten om op te schalen van droogtefase 1 naar droogtefase 2. Bij deze zogenoemde 'code oranje' is er sprake van een 'feitelijk watertekort'. Om het huidige tekort volledig te compenseren is er liefst twee à drie maanden normale neerslag nodig.

Voldoende drinkwater
Voorlopig is er nog wel voldoende drinkwater. Vitale functies, zoals de energievoorziening, zijn niet in het geding. Er zijn wel sproeiverboden op bijvoorbeeld hoge zandgronden en ook in lagere delen van Nederland wordt het steeds vaker verboden om te sproeien.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Lou Waterman (zaterdag, 04 augustus 2018 19:53)

    In de Kazematten, onderdeel van het MuZeeum, is het lekker koel. Open elke dag vanaf 13.00 uur. Te vinden onder het standbeeld van Michiel de Ruijter. Informatie over keizer Karel V, Michiel de Ruijter en Napoleon.