Documentaire Reptielenzoo Iguana Vlissingen

Dit jaar bestaat Reptielenzoo Iguana in Vlissingen 36 jaar, de stichting is in 1981 opgericht en gehuisvest aan het Bellamypark in Vlissingen.

Naar aanleiding hier van heeft RTV Vlissingen een speciale documentaire gemaakt. En kunt u een kijkje achter de schermen nemen. De documentaire “Achter de Schermen bij Reptielenzoo Iguana” is te zien vanaf 1 september 2018 via RTV Vlissingen. Op 19 mei 1982 werd de opvang geopend voor publiek. Ad Bom begon met de opvang van Europese hagedissen bij hem thuis. Via een kennis kwamen ze bij hem terecht omdat ze een huidprobleem hadden. Daar begon de interesse van Ad Bom voor reptielen.

Opvang afgedankte reptielen
Eind jaren zeventig/begin jaren tachtig werd er in Vlissingen begonnen met de opvang van afgedankte reptielen, amfibieën en ongewervelde dieren. Dit vond plaats in de woningen van twee gezinnen. Op een gegeven moment waren de woningen dusdanig volgebouwd met terraria, dat er voor de menselijke bewoners nog nauwelijks leefruimte was. Het aanbod van “asielzoekende” dieren leek eerder toe dan af te nemen., dus zicht op meer leefruimte voor de verzorgers kwam er vooralsnog niet. Er moest dus uitgekeken gaan worden naar een grotere ruimte.

Deuren voor het eerst geopend voor publiek
Ook moest de verzorging beter georganiseerd worden en moest er een oplossing gezocht worden voor de toenemende, hoge kosten. Aangezien het merendeel van de opgevangen dieren ziek of gewond was, werd er veel geld gespendeerd aan dierenarts kosten en medicijnen. Om van verwarming, elektriciteit en voedsel nog maar niet te spreken. Dit alles leidde tot de oprichting van de Stichting Iguana in 1981. Op 19 mei 1982 was het dan eindelijk zover. De deuren van Reptielenzoo Iguana werden voor het eerst voor het publiek geopend. In eerste instantie waren de 300 m² ruimte waar we mee gestart waren voldoende. Tegenwoordig maken we gebruik van zo’n 4.000 m². Uiteraard gebeurt er achter de schermen ook nog van alles, zoals voedselkweek, opslag, quarantaine, bibliotheek, personeelsvoorzieningen, etc. En natuurlijk hebben we altijd ruimte tekort.

Vrijwilligers
Bij de start werd de Reptielenzoo Iguana door 4 vrijwilligers draaiende gehouden. Naast een “gewone baan”werd er dag (en nacht) in de zoo gewerkt. Gelukkig kwamen er al snel wat vrijwilligers bij, want naast de verzorging van de dieren moest er al snel gewerkt gaan worden aan uitbreidingen. Ook nu, werken er nog steeds vrijwilligers in en voor de Reptielenzoo Iguana. En het mag gezegd: deze vrijwilligers zijn onbetaalbaar en onmisbaar! Tevens zijn er nu ook betaalde krachten in dienst, het zij fulltime, hetzij parttime.

Bekijk hier de trailer  

Reactie schrijven

Commentaren: 0