Oude Visserijdagen Vlissingen nieuw leven in geblazen!

Zaterdagmorgen rond de klok van 11.00 uur vuurde Burgemeester Bas van den Tillaar een kanonschot af vanaf het Rondeel voor Brasserie Evertsen.

Daarna mocht de zoon van de burgemeester ook nog een keer een kanonschot afschieten. En daarmee werd het startschot gegeven voor de opening van de ‘Oude Visserijdagen’ die 2 dagen zullen duren. Voorafgaand aan de openingshandeling (kanonschoten) door de burgemeester hield deze eerst een toespraak. Hij opende zijn toespraak met de woorden; “vandaag tekent de VOC ondernemers voor een mooi familie-evenement de oude visserij dagen wordt nieuw leven in geblazen hier rond de Michiel de Ruyter jachthaven. Eigenlijk ook het terrein natuurlijk van het oude visserij verleden van onze stad Vlissingen. Deze is van af het jaar 1100 een belangrijke vissershaven”.

Vlissingse Ondernemer Centrale
Het initiatief hiervoor is genomen door de Vlissingse Ondernemer Centrale (VOC) en een aantal ondernemers rond de oude visserijhaven in Vlissingen. Na de toespraak van de burgemeester en de kanonschoten trad het Scheldeloodsenkoor op en was de opening compleet.

Lieven Kusse  oud visser uit Arnemuiden
RTV Vlissingen ging tijdens de eerste dag van de Oude Visserijdagen langs bij de kraam van Lieven Kusse oud visser uit Arnemuiden, die dertig jaar op de Noorzee voer als visser. De dames gaven een demonstratie garnalen pellen, en Lieven liet de 
fijne kneepjes (knoopjes) zien tijdens het netten boeten. Dit doet hij al zo’n 60 jaar wat hij oorspronkelijk heeft geleerd van zijn grootvader als kleine jongen. Deze kennis deelt hij door meer dan 32 keer per jaar demonstraties te geven en niet alleen in Nederland maar ook ver daar buiten. Via RTV Vlissingen liet hij weten dat hij gaat afbouwen gezien de leeftijd. En liet weten dat deze keer op de Oude Visserijdagen de laatste keer is. Wel maakt hij het seizoen wat nog loopt af, en daarna is het afgelopen.En daarna namen we afscheid van deze legendarische man die een tijdperk afsluit voor Zeeland, gelukkig hebben we de beelden nog!

2 daags evenement
Rond de haven zal een en ander van de nostalgische sfeer zijn te proeven en in cafe de Wicked zal een oude visserijfilm worden getoond. Het Scharretjoe zal daar klinken en zondags treedt het smartlappenkoor met diezelfde naam op op de diverse plekken rond de haven. Ons Genoegen geeft zaterdag een concert en optredens van o.a. Abbey Affair zullen de gezelligheid ondersteunen.

Vissersplaats
Vlissingen is van oudsher een belangrijke vissersplaats geweest. Het is bij weinigen bekend dat Vlissingen al heel lang de grootste en belangrijkste aanvoerhaven voor tong is. Een delicatesse die in heel Nederland en Vlaanderen wordt verhandeld.

Gezellige markt
Langs de kades van de huidige Michiel de Ruyterhaven staan gezellige markten opgesteld. Kinderen kunnen zich lekker uitleven bij het Arsenaalplein. Een rondvaart vanuit de Koopmanshaven behoort ook tot de mogelijkheden. Het Zeeuws maritiem muZEEum sluit aan met de interessante tentoonstelling over visser en loods Frans Naerebout. Rond de haven zijn de oude thema’s van het havenbedrijf te zien op foto’s, beschikbaar gekomen vanuit de beeldbank van het stadsarchief. Er wordt nog gewerkt aan de vertoning van vroege filmopnamen. Mocht je je alsnog vervelen, kijk dan eens uit over het zeegat van de Schelde en ontdek de machtige stromingen voor de Vlissingse havenmonding vanuit de 65 meter hoge uitkijktoren. Kom genieten van de nostalgie, de muziek en heerlijke visgerechten rond de oude Vissershaven van Vlissingen.

Scharretjoe
De oudere generatie kan zich nog goed het dagelijks afmeren van de kleine viskotters herinneren waarbij de vis ter plaatse verhandeld werd. Op de kades stonden de vissersvrouwen en die trokken met verse vis op de kar de wijken in om zo hun waar te verkopen."Scharretjoe" werd de oproep om naar de kar te komen. In Vlissingen is er een Shantykoor met de naam Scharretjoe ter herinnering. Dit koor is op zondag 26 augustus aanwezig.

MuZeeum
Het muzeeum is natuurlijk met de tentoonstelling van Frans Naerebout een leuke vluchtroute bij regen. Onze Vlissingse held is zelf als visser begonnen. Zaterdag kan er gevaren worden met de watertaxi en de waterscouting met een vlet en zondag is de Hermes als oude sleper een attractie om mee te varen.

Mede mogelijk gemaakt door
Ook dit evenement kon niet zonder belangrijke sponsoren en bijdragen van o.a. Stichting Moerman Promotie, de Gemeente Vlissingen, het Van de Velde publicatiefonds, de VOC en enkele kleinere fondsen

Foto's van de Oude Visserijdagen

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0